1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Andrzej Zieliński życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Andrzeja Zielińskiego

Andrzej Zieliński jest polskim aktorem. Urodził się 14 października 1962 roku w Tarnowie.

Wykształcenie

Jest absolwentem Akademii Sztuk Teatralnych w Krakowie, gdzie w 1986 roku ukończył naukę na Wydziale Aktorskim.

Kariera

Początkowo swoją karierę wiązał głownie ze sceną. Współpracował z wieloma teatrami - występował, między innymi, na deskach Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie, Teatru Ateneum w Warszawie oraz Teatru Współczesnego w Warszawie. Wziął udział w kilkudziesięciu przedstawieniach na żywo i wielu spektaklach Telewizji Polskiej.

Przed kamerami zadebiutował jeszcze w trakcie studiów - w serialu Dorastanie. Początkowo grywał epizody i drobne role - aż wreszcie otrzymał szansę zagranie w filmie Korowód w reżyserii Agnieszki Glińskiej, gdzie mógł pokazać swoje prawdziwe umiejętności aktorskie. Mniej więcej w tym samym czasie dostał rolę doktora Pawicy w serialu Na dobre i na złe. Kreacja, jaką stworzył w tej produkcji, przyniosła mu sympatię widzów i okazała się furtką do kolejnych zawodowych propozycji i rozwoju kariery. Później przez lata na ekranie często wcielał się w role gangsterów i mocnych bohaterów. Najbardziej znane filmy z jego udziałem to Chłopaki nie płaczą, Czarny Mercedes i Obława.  W 2015 roku wystąpił w filmie Ziarno prawdy, a dwa lata później pojawił się w komedii kryminalnej Volta.

Zieliński często pojawia się na srebrnym ekranie. Liczba seriali, w jakich brał udział jest imponująca. Najbardziej znane produkcje telewizyjne w jego dorobku to Wataha, Odwróceni, O mnie się nie martw oraz W rytmie serca.

Andrzej jest również aktorem dubbingowym. Swojego głosu udzielał w wielu zagranicznych filmach i animacjach. Do najbardziej znanych tytułów należą: Załoga G, Kosmiczny mecz, Dzwonnik z Notre Dame i Smerfy.

W 2020 roku aktora mogliśmy oglądać w serialu Bez skrupułów, a od roku 2021 wciela się w postać Wiktora Bielskiego w produkcji Tajemnica zawodowa.

Życie prywatne

Aktor należy do grona gwiazd, które bardzo dbają o swoją prywatność i niechętnie dzielą się nią publicznie. Wiadomo, że w przeszłości związany był z Agnieszką Glińską, a później przez wiele lat jego partnerką była Katarzyna Śmiech. Nie wiadomo, jak obecnie wygląda jego życie uczuciowe.

Wybrana filmografia

  • 2000: Chłopaki nie płaczą – Silnoręki
  • 2000: To my – Gangster
  • 2000: Kalipso – pisarz
  • 2002: Chopin – Pragnienie miłości jako Albert Grzymała
  • 2002: Pianista – Żydowski policjant
  • 2003: Zróbmy sobie wnuka – Juliusz
  • 2004: Czwarta władza – Roman Tryskowski
  • 2005: Boża podszewka II – Ursynowicz
  • 2008: Jeszcze raz – Tadeusz
  • 2011: Och, Karol 2 – szef Karola
  • 2012: Obława – porucznik „Mak”
  • 2019: Czarny Mercedes – nadkomisarz Rafał Król
  • 2019: Odwróceni. Ojcowie i córki – Andrzej Basiak "Mnich"
  • 2020: Bez skrupułów – Melchior, komendant CBŚ
  • od 2021: Tajemnica zawodowa – Wiktor Bielski, ojciec Juli

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

4 + = 5

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta.