1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Filip Pławiak życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Filipa Pławiaka

Filip Pławiak jest polskim aktorem. Urodził się 26 września 1989 roku w Nowym Sączu.

Wykształcenie

W 2012 roku ukończył Wyższą Szkołę Filmową i Teatralną w Łodzi.

Kariera

Aktorstwem interesował się już od najmłodszych lat, biorąc udział w zajęciach teatralnych i konkursach recytatorskich. W okresie liceum udzielał się w Miejskim Ośrodku Kultury, gdzie podczas jednego z przedstawień został dostrzeżony przez Janusza Michalika z Teatru NSA, który zaproponował mu grę w kilku spektaklach.

W czasie studiów zadebiutował na ekranie drobną rolą w filmie Wenecja. Następnie dostał angaż do komedii Pokaż kotku, co masz w środku. Większą i ambitniejszą rolę zagrał w dramacie Pokłosie Władysława Pasikowskiego. W międzyczasie grywał niewielkie role w serialach: Przepis na życie, Na dobre i na złe i Prawo Agaty.

W 2013 roku dał się poznać szerszemu gronu odbiorów i krytykom, wcielając się w jedną z głównych ról z komedii Bilet na Księżyc, gdzie partnerował Annie Przybylskiej. W kolejnych latach wystąpił w Facecie (nie)potrzebnym od zaraz, Kamieniach na szaniec oraz Wołyniu.

Największą popularność przyniosła mu natomiast rola mordercy w filmie sensacyjnym Czerwony Pająk. Młody aktor udowodnił wtedy, że jest stworzony do odgrywania skomplikowanych psychologicznie ról. Niedługi potem wcielił się w postać młodego policjanta w Prostej historii o morderstwie, którą wyreżyserował Arkadiusz Jakubik. Oprócz tego, telewidzowie mieli okazję oglądać go w serialach Pakt, 1983Nielegalni.

W 2017 roku trafił na plan trzeciej części kultowych Listów do M., a rolą miłego i grzecznego Rafała w komedii romantycznej zaskarbił sobie serca widzów. Od 2018 roku można go regularnie oglądać serialu Chyłka, gdzie jest stałym członkiem obsady.

Życie prywatne

Na temat życia prywatnego aktora wiadomo niewiele. Wraz ze wzrostem popularności Pławiaka media i portale plotkarskie coraz bardziej zaczynają interesować się jego życiem osobistym. Ten jednak bardzo chroni swoją prywatność i publicznie wypowiada się jedynie na tematy związane z projektami, w jakich bierze udział i planami zawodowymi. Wiadomo, że obecnie spotyka się z aktorką Michaliną Łabacz. W 2019 roku spekulowano, że aktor ma romans z koleżanką z planu Chyłki, Magdaleną Cielecką. Żadne z nich nie potwierdziło jednak tych rewelacji.

Wybrana filmografia

  • 2010: Wenecja – młody zakonnik
  • 2011: Pokaż kotku, co masz w środku – Jacek Paluch
  • 2012: Pokłosie – posterunkowy Góral
  • 2013: Bilet na Księżyc – Adam Sikora
  • 2013: Facet (nie)potrzebny od zaraz – technik MRI
  • 2014: Bóg zapłać – On
  • 2014: Jedyne wyjście – Adam
  • 2014: Kamienie na szaniec – Zygmunt Kaczyński ps. „Wesoły”
  • 2015: Czerwony pająk – Karol Kremer
  • 2016: Wołyń – kpt. Zygmunt Krzemieniecki
  • 2016: Prosta historia o morderstwie – Jacek Lach, młody policjant
  • 2017: Listy do M. 3 – Rafał
  • 2017: Bikini Blue – Rajmund Lekki, pacjent szpitala
  • 2018: 303. Bitwa o Anglię – Mirosław ,,Ox'' Ferić
  • 2018-: Chyłka – Zordon

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

88 − 80 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Paul Katzenberger