1068 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Anna Przybylska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Anny Przybylskiej

Anna Przybylska była polską aktorką. Urodziła się 26 grudnia 1978 roku w Gdyni, a zmarła 5 października 2014 roku.

Wykształcenie

Studiowała pedagogikę obronną na Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni, ale przerwała studia po pierwszym roku.

Kariera

Przed rozpoczęciem kariery aktorskiej próbowała swych sił w świecie modelingu. Należała do do agencji modelek Perfect Studio. Na dużym ekranie zadebiutowała w 1997 roku w filmie Ciemna strona Wenus. W tym samym czasie zaczęła grać w serialu Złotopolscy, który stał się jej przepustką do rozpoznawalności i sławy w Polsce. Dzięki roli policjantki Marylki początkującą aktorką zaczęły interesować się media, ponadto zwróciła uwagę wielu twórców filmowych. W 2000 zagrała w filmie Sezon na leszcza, w którym wcieliła się w rolę Laski. Zaczęła pojawiać się głównie w produkcjach komediowych: w Dniu świra zagrała epizodyczną rolę sąsiadki głównego bohatera, a następnie pojawiła się w filmach: Superprodukcja i Rób swoje, ryzyko jest twoje. W 2002 roku zagrała u boku Cezarego Pazury w filmie Kariera Nikosia Dyzmy, dzięki któremu po raz kolejny zwróciła na siebie uwagę krytyków filmowych i widzów. W 2003 roku dołączyła do obsady serialu komediowego Daleko od noszy, gdzie do 2011 roku wcielała się w rolę lekarki Kariny. W kolejnych latach Przybylską mogliśmy oglądać w takich filmach, jak między innymi.: Rh+, Lekcje pana Kuki, Ryś, Dlaczego nie!, Kierowca czy Złoty środek. Mimo że komedia była głównym gatunkiem, do jakiego angażowano młodą aktorkę, to doskonale odnajdywała się również w innym repertuarze – zagrała bowiem w kilku thrillerach, takich jak Rh+ czy Sęp. Ostatnią produkcją z jej udziałem był film obyczajowy z 2013 roku zatytułowany Bilet na Księżyc, w którym wcieliła się w rolę tancerki erotycznej, Haliny. Przybylska była jedną z najładniejszych i najbardziej lubianych polskich aktorek. Jej uroda zapewniła jej popularność oraz wiele intratnych kontraktów reklamowych. W swojej karierze wielokrotnie uznawana była za najpiękniejszą i najseksowniejszą polską gwiazdę. Jako pierwsza w historii Polka została ambasadorką i twarzą marki kosmetycznej Astor w całej Europie. Dwukrotnie wystąpiła w sesjach zdjęciowych dla magazynu „Playboy”. Obiecującą karierę młodej aktorki przerwała niespodziewanie choroba. Gdy wykryto u niej nowotwór trzustki, Przybylska nie opowiadała publicznie o swojej walce z chorobą i powoli znikała z przestrzeni publicznej, skupiając się na leczeniu.

Życie prywatne

W 2000 roku wyszła za tenisistę Dominika Zygrego, jednak małżeństwo przetrwało jedynie rok. Następnie aktorka poznała piłkarza, Jarosława Bieniuka, z którym miała trójkę dzieci – Oliwię, Szymona i Jana. Para nigdy nie wzięła ślubu.

Śmierć

Aktorka zmarła 5 października 2014 roku po długiej walce z nowotworem trzustki. Została pochowana na cmentarzu przy Parafii św. Michała Archanioła w Gdyni.

Wybrana filmografia

2003–2009: Daleko od noszy – dr Karina Juraś
2003: Królowa chmur – Kasia
2004: Rh+ – Marta
2005: Solidarność, Solidarność… I wie pan, co? – sekretarka prezesa
2007: Ryś – Jola, pracownica banku
2007: Lekcje pana Kuki – Ala
2007: Dlaczego nie! – pani Ania
2008: Limousine – Julia
2009: Złoty środek – Mirka vel Mirek Brzeski
2010: Klub szalonych dziewic – Karolina Słomka
2010–2011: Daleko od noszy 2 – dr Karina Juraś
2011: Warsaw Dark – Matylda-Ojka
2012: Sęp – Natasza McCormack
2012: Bokser – Ewa Pacuła, żona Przemysława Salety
2013: Bilet na Księżyc – Halina „Roksana”, tancerka erotyczna

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

16 − = 6

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta.