1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Elżbieta Romanowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Elżbiety Romanowskiej

Elżbieta Romanowska jest polską aktorką. Urodziła się 4 czerwca 1983 roku w Głogowie.

Wykształcenie

W 2007 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim we Wrocławiu Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie.

Kariera

Początki kariery Romanowskiej związane są z działalnością teatralną. W 1999 roku występowała w musicalach wystawianych przez Operę na Zamku w Szczecinie. Później związana była z gdańskim teatrem muzycznym i grała w Teatrze Juliusza Słowackiego w Krakowie. Aktorka współpracowała też z wrocławskimi teatrami Współczesnym i Piosenki. W międzyczasie rozwijała swoją karierę telewizyjną i występowała w wielu polskich serialach. Jej debiutem na srebrnym ekranie była gościnna rola w produkcji Samo Życie w 2002 roku. Wkrótce zaczęła występować w kolejnych produkcjach telewizyjnych, takich jak Na Wspólnej, Pierwsza miłość czy Na dobre i na złe. Największą popularność i rozpoznawalność w tym okresie zdobyła dzięki rolom w serialach Ranczo, W rytmie serca i 2XL. W kolejnych latach widzowie mogli ją oglądać na szklanym ekranie w seriach, takich jak: Ojciec Mateusz, BrzydUla, M jak miłość, Usta usta, Ratownicy, Świat według Kiepskich, Prawo Agaty, Hotel 52, Sama słodycz, Barwy szczęścia oraz W rytmie serca.

Na dużym ekranie zadebiutowała w 2008 roku w produkcji Mała wielka miłość. Później pojawiała się w drobnych rolach w takich filmach jak: Och, Karol 2 , Jak się pozbyć cellulitu, Baby są jakieś inne, 1920 Bitwa warszawska, Pokłosie czy Dzień kobiet. W ostatnich latach zagrała w komediach: Porady na zdrady, Miszmasz, czyli kogel-mogel 3 i Futro z misia.

Aktorka użyczyła swojego głosu w kilku zagranicznych produkcjach: Noc w muzeum, Kung Fu Panda 3 i Luca.

Inne działalności

Romanowska wielokrotnie brała udział w programach rozrywkowych. W 2008 roku wystąpiła w czwartej edycji programu Jak oni śpiewają, w którym zajęła ostatecznie 6. miejsce. W 2016 roku aktorka została uczestniczką show Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami, gdzie tańczyła w parze z Rafałem Maserakiem. W tym samym roku została prowadzącą drugiego sezonu programu Grzeszki na widelcu. W 2019 wzięła udział w muzycznym show Polsatu - Twoja twarz brzmi znajomo.

Życie prywatne

Romanowska jest aktorką, która rzadko dzieli się z fanami swoim życiem prywatnym. Niewiele wiadomo o jej byłych związkach i romansach. Podczas udziału w Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami media spekulowały o romansie z jej partnerem tanecznym, Rafałem Maserakiem - żadna ze stron nie potwierdziła jednak tych doniesień. Elżbieta jest aktywna w mediach społecznościowych, ale do tej pory nie publikowała na nich zdjęć związanych ze swoim życiem uczuciowym. W lutym 2021 roku opublikowała post, w którym zdradziła, że jest zaręczona. Tym samym po raz pierwszy pokazała swojego partnera i pochwaliła się uroczym pierścionkiem zaręczynowym.

Wybrana filmografia

  • 2002: Samo życie – kelnerka
  • 2003: Na Wspólnej – Pamela
  • 2008-2016: Ranczo – Jolanta Pietrek
  • 2008: Glina – Lidia Górska, koleżanka Justyny
  • 2009: BrzydUla – Aldona Turek, siostra Adama
  • 2009: Zgorszenie publiczne – Motylek, siostrzenica Lucy
  • 2009: Zero – obsada aktorska
  • 2009: M jak miłość – ciężarna Bogusia
  • 2009: Do wesela się zagoi – klientka
  • 2010: Usta usta – policjantka Ela (odc. 1)
  • 2010: Ratownicy – kelnerka Jadźka
  • 2010: Licencja na wychowanie – Kasia
  • 2010: Ciacho – pielęgniarka
  • 2011: Przepis na życie – nauczycielka wf-u
  • 2011: Och, Karol 2 – puszysta kobieta
  • 2011: Jak się pozbyć cellulitu – żona Krystiana
  • 2011: Baby są jakieś inne – strażniczka przyrody
  • 2011: 1920 Bitwa warszawska – gwałcona dojarka
  • 2012: Reguły gry – panna młoda (odc. 12)
  • 2012: Prawo Agaty – Maja Lipiec (odc. 12)
  • 2012: Pokłosie – barmanka w lokalu
  • 2012: Ja to mam szczęście! – Paula, dziewczyna Tadeusza
  • 2012: Hotel 52 – Hanna, kandydatka wyzywająca
  • 2012: Dzień kobiet – Monia
  • 2012: Piąty Stadion – kobieta (odc. 35)
  • 2012: Prawdziwe życie – Katarzyna Domaszewska
  • 2013: 2XL – Agata Dec
  • 2014: Sama słodycz – Danuta, uczestniczka randki w ciemno
  • 2016: Wspomnienie lata – matka Kuby
  • od 2016: Barwy szczęścia – Aldona Grzelak, żona Borysa
  • 2017: Porady na zdrady – Ilona, uczestniczka warsztatów
  • 2017–2020: W rytmie serca – recepcjonistka Ewa Grabińska
  • 2019: Miszmasz, czyli kogel-mogel 3 – recepcjonistka
  • 2019: Za marzenia – Eliza Tyfus
  • 2019: Futro z misia – komendantka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

5 + 4 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Serecki