884 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Eddie Redmayne życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Eddie'ego Redmayne'a

Eddie Redmayne jest brytyjskim aktorem teatralnym i filmowym. Urodził się 6 stycznia 1982 roku w Londynie.

Wykształcenie

Eddie uczył się w słynnym Eton College, gdzie znalazł się na jednym roku z księciem Williamem. Następnie studiował historię sztuki w Trinity College na University of Cambridge, którą ukończył w 2003 roku z wyróżnieniem.

Kariera

Eddie interesował się aktorstwem od najmłodszych lat. Równocześnie do zajęć z historii sztuki uczęszczał na kursy aktorstwa i regularnie brał udział w przesłuchaniach do spektakli teatralnych. Zanim jednak otrzymał swoją szansę na zaistnienie w przemyśle filmowym, rozpoczął pracę jako model dla marki Burberry. Na scenie zadebiutował w 2002 roku rolą w Wieczorze Trzech Króli Szekspira w londyńskim teatrze Shakespeare's Globe. Od razu postawiono go przed dużym wyzwaniem, obsadzając w roli kobiety przebierającej się za mężczyznę. Jego debiut sceniczny został bardzo pozytywnie odebrany przez widzów i krytyków. Zaczął być także rozpoznawany w środowisku teatralnym, a na kolejne propozycje współpracy nie musiał długo czekać. Dwa lata później wystąpił w sztuce The Goat: or, Who is Sylvia?, a za rolę został nagrodzony wyróżnieniem najbardziej obiecującego aktora. W 2009 roku zagrał w spektaklu Red, a już rok później w jego broadwayowskiej wersji, za udział w której otrzymał najbardziej prestiżową nagrodę przemysłu musicalowego – Tony. Dążąc do spełnienia swoich marzeń o karierze filmowej, Eddie postanowił przeprowadzić się do Los Angeles i tam spróbować szczęścia. A to trafiło się już w 2007 roku, gdy wygrał casting do filmu Uwikłani i wcielił się w rolę syna postaci granej przez Julianne Moore. Kreacja młodego aktora została doceniona przez krytyków i wszystko wskazywało na to, że właśnie nastąpił przełom w jego karierze. Wkrótce zaczęły pojawiać się kolejne propozycje filmowe. Wkrótce zagrał w dwóch dramatach kostiumowych: Elizabeth: Złoty wiek i Kochanice króla. W kolejnych latach grywał coraz więcej, pojawił się między innymi w Błękitnym deszczu, gdzie zagrał u boku Foresta Whitakera, Prowincjuszce czy biograficznym dramacie opowiadającym o życiu Marilyn Monroe, Mój tydzień z Marilyn. Redmayne już w tym momencie był rozpoznawalny, a występ w głośnej i kasowej ekranizacji powieści Alexandra Dumasa Les Misérables: Nędznicy w 2012 roku sprawił, że młody aktor dołączył do pierwszej ligi hollywoodzkich aktorów. Prawdziwy przełom w jego karierze nastąpił w 2014 roku, gdy otrzymał szansę zagrania słynnego astrofizyka cierpiącego na stwardnienie zanikowe boczne, Stephena Hawkinga. Jego przejmująca kreacja przyniosła mu najważniejsze nagrody przemysłu filmowego oraz ogromne uznanie krytyków i publiczności. Eddie odebrał, między innymi, Oscara, Złoty Glob i nagrodę BAFTA dla najlepszego aktora. Na kolejną nominację do Oscara nie musiał długo czekać, bowiem już rok ponownie kandydował do tej prestiżowej nagrody, tym razem za występ w dramacie Dziewczyna z portretu. W 2016 roku aktor wcielił się w główną rolę w filmie Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć, a dwa lata później w głośniej kontynuacji magicznego hitu. W 2019 roku Redmayne pojawił się w opartej na autentycznych wydarzeniach produkcji The Aeronauts w reżyserii Toma Harpera.

Życie prywatne

Eddie należy do grona aktorów, którzy bardzo chronią swoje życie prywatne i rzadko wypowiadają się publicznie na jego temat. Wiadomo jednak, że utalentowany gwiazdor w 2014 roku poślubił swoją wieloletnią partnerkę, Hannah Bagshawei ma z nią dwójkę dzieci: córkę, Iris Mary i syna, Luke’a.

Wybrana filmografia

  • 2006: Dobry agent­ – Edward Wilson Jr
  • 2007: Elizabeth: Złoty wiek ­– Anthony Babington
  • 2007: Uwikłani ­– Antony Baekeland
  • 2008: Kochanice króla ­– William Stafford
  • 2009: Wspaniały rok 1939 ­– Ralph Keyes
  • 2010: Czarna śmierć ­– Osmund
  • 2011: Prowincjuszka ­– Eddie Kreezer
  • 2011: Mój tydzień z Marilyn ­– Colin Clark
  • 2012: Les Misérables. Nędznicy ­– Mariusz Pontmercy
  • 2014: Teoria wszystkiego ­– Stephen Hawking
  • 2015: Dziewczyna z portretu ­– Einar Wegener/Lili Elbe
  • 2015: Jupiter: Intronizacja ­– Balem Abrasax
  • 2016: Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć ­– Newt Scamander
  • 2018: Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda – Newt Scamander
  • 2019: The Aeronauts – James Glaisher
  • 2020: Proces Siódemki z Chicago – Tom Hayden

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 2

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore.