737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Dominika Chorosińska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Biografia i życiorys Dominiki Chorosińskiej

    Dominika Chorosińska, z domu Figurska, jest aktorką teatralną i filmową, dziennikarką telewizyjną, działaczką samorządową i posłanką. Urodziła się 28 grudnia 1978 roku w Elblągu.

  2. Kariera aktorska

    W 2001 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie. W tym samym roku zaczęła współpracę z Teatrem Polskim we Wrocławiu, w którym występuje do dziś. 2002 rok przyniósł przełom w jej karierze, gdy zaczęła grać w serialu M jak miłość i to właśnie ta rola przyniosła jej popularność wśród szerszej publiczności. W popularnym serialu grała przez prawie 7 lat, jednak w 2009 roku postanowiła odejść z produkcji, by móc rozwijać się w innych projektach. Aktorka wystąpiła w wielu polskich serialach, ale też w kilku filmach pełnometrażowych, między innymi w Smoleńsku w reżyserii Antoniego Krauze.

  3. Kariera dziennikarska

    Od 2016 roku Dominika Chorosińska prowadzi programy Polska na dzień dobry. Weekend w Telewizji Republika, Moda na rodzinę na kanale TVP, a od 2017 roku również program W tyle wizji i W tyle wizji extra na TVP Info.

  4. Kariera polityczna

    W 2018 roku aktorka zaczęła się angażować w politykę i wystartowała z listy Prawa i Sprawiedliwości w wyborach samorządowych, uzyskując mandat do Wojewódzkiego Sejmiku Mazowieckiego. Kandydowała również do Parlamentu Europejskiego w wyborach w 2019 roku, jednak bezskutecznie. W tym samym roku, również z listy Prawa i Sprawiedliwości, startowała w wyborach parlamentarnych, zdobywając mandat do Sejmu.

  5. Życie prywatne

    Jest żoną aktora, Michała Chorosińskiego, z którym grała małżeństwo w serialu M jak miłość. Wraz z mężem aktywnie angażuje się w ruch pro-life. Oboje są zdecydowanymi przeciwnikami aborcji i często wypowiadają się na jej temat. Wychowują razem pięcioro dzieci. W 2016 roku zostali ambasadorami Światowych Dni Młodzieży. Chorosińska prowadzi także sklep o nazwie „Słowo ma moc”, gdzie sprzedaje tzw. odzież ewangelizacyjną.

  6. Wybrana filmografia

    • 1999: Na dobre i na złe – Kaja
    • 2001: Zostać miss – Zosia
    • 2004–2005: Pierwsza miłość – Sylwia Majchrzak
    • 2010: Ratownicy – Joanna Krawczyk
    • 2011: Na Wspólnej – Nina Lassota
    • 2013–2016: Barwy szczęścia – Karolina Florczak
    • 2013: Prawo Agaty – mama Błażeja
    • 2016: Smoleńsk – wdowa smoleńska
    • 2017: Dwie korony – matka o. Maksymiliana Kolbego

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 4 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Ja Fryta. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 2.0.