896 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Dawid Ogrodnik życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Dawida Ogrodnika

Dawid Ogrodnik jest polskim aktorem filmowym i teatralnym. Urodził się 15 czerwca 1986 roku w Wągrowcu.

Wykształcenie

Ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

Kariera aktorska

Debiutem na dużym ekranie i równocześnie przepustką do wielkiej kariery była rola w filmie biograficznym o zespole hip-hopowym Paktofonika pt. Jesteś Bogiem. Ogrodnik wcielił się w postać Rahima, jednego z członków grupy. Za swój występ otrzymał nagrodę za najlepszą rolę drugoplanową na festiwalu w Gdyni. Kolejną wielką kreacją młodego aktora była rola chorego na porażenie mózgowe mężczyznę, który szuka kontaktu ze światem wyłącznie za pomocą gestów, mrugnięć i krzyku. Ogrodnik otrzymał za rolę w filmie Chce się żyć wyłącznie pozytywne recenzje, zaskarbiając sobie równocześnie sympatię widzów i krytyków. W 2013 roku podczas prestiżowego Festiwalu Filmowego w Montrealu Chce się żyć zdobyło trzy najważniejsze nagrody. W tym samym roku wystąpił w nagrodzonej Oscarem Idzie w reżyserii Pawła Pawlikowskiego. W kolejnych latach dorobek Ogrodnika stale się powiększał, a on sam bardzo starannie dobierał sobie repertuar. Zagrał między innymi w Obietnicy, 11 minutach, Disco Polo. Wcielił się też w rolę tłumacza i radiowca, Tomasza Beksińskiego, syna słynnego malarza, Zdzisława. W 2017 roku zagrał jedną z głównych ról w Cichej nocy w reżyserii Piotra Domalewskiego, a w 2019 roku można go było zobaczyć w tytułowej roli w filmie Ikar. Legenda Mietka Kosza w reżyserii Macieja Pieprzycy. W Ikarze wcielił się w rolę niewidomego pianisty, pioniera polskiego jazzu. Dawid Ogrodnik to bez wątpienia jeden z najbardziej uzdolnionych aktorów młodego pokolenia.

Życie prywatne

Ogrodnik należy do grona aktorów, którzy strzegą swojej prywatności, rzadko pokazują się publicznie i nie udzielają wywiadów na tematy prywatne. Bardzo skrupulatnie oddziela życie zawodowe od osobistego. Na swoim profilu na Instagramie publikuje zdjęcia i filmiki związane ściśle z jego pracą. Wiadomo jednak, że od kilku lat jest w związku z aktorką Martą Nieradkiewicz i wraz z nią ma córkę, Jaśminę. Informacja o tym, że został ojcem zastała aktora na gali Bestsellerów Empiku 2017.

Wybrana filmografia

  • 2010: Cisza – Grzesiek
  • 2012: Jesteś Bogiem – Sebastian „Rahim” Salbert
  • 2013: Ida – „Lis”
  • 2013: Chce się żyć – Mateusz Rosiński
  • 2014: Obietnica – Daniel, partner Sylwii
  • 2015: Disco Polo – Tomek
  • 2016: Ostatnia rodzina – Tomasz Beksiński
  • 2017: Cicha noc – Adam
  • 2018: Rojst – Piotr Zarzycki
  • 2019: Ciemno, prawie noc – Marek
  • 2019: Ikar. Legenda Mietka Kosza – Mieczysław Kosz
  • 2020: Broad Peak – Adam Bielecki

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 26 = 35

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest Ja Fryta.