737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Emma Watson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Emmy Watson

    Emma Watson jest brytyjską aktorką. Urodziła się 15 kwietnia 1990 roku w Paryżu.

  2. Wykształcenie

    W roku 2009 zaczęła studia na uniwersytecie Brown w Stanach Zjednoczonych, gdzie uzyskała dyplom z zakresu literatury angielskiej.

  3. Harry Potter

    Trudno wyobrazić sobie lepszy debiut, niż ten, jaki miała Emma, wkraczając do branży filmowej. Młoda aktorka zaczęła bowiem swoją przygodę z aktorstwem w wieku 10 lat od występu w ekranizacji bestsellerowej książki J. K. Rowling pt. Harry Potter i Kamień Filozoficzny. Za rolę najlepszej przyjaciółki głównego bohatera przyniosła jej bardzo pozytywne recenzje oraz popularność na całym świecie. Aktorka wraz z przyjaciółmi dorastała na planie filmowym o przygodach młodego czarodzieja. W rolę Hermiony wcielała się łącznie 8 razy – po raz ostatni w roku 2011, w filmie Harry Potter i Insygnia Śmierci. Część II.

  4. Rozwój kariery

    Jeszcze w trakcie kręcenia kolejnych części przygód Pottera Watson zagrała jedną z głównych ról w filmie telewizji BBC Zaczarowane baletki, a trzy lata później wcieliła się w postać Lucy w filmie biograficznym zatytułowanym Mój tydzień z Marilyn. W 2012 roku zagrała w młodzieżowym dramacie Charlie, za rolę w którym otrzymała nagrodę Teen Choice w kategorii Ulubiona aktorka dramatu. Rok później pojawiła się w filmie Bling Ring w reżyserii Sofii Coppoli. Z każdą kolejną rolą aktorka odcinała się od łatki Hermiony Granger, z którą długo była kojarzona. Udowadniając swój talent brała udział w kolejnych projektach, a propozycje pracy pojawiały się coraz częściej. W kolejnych latach zagrała w takich filmach jak: Noe: Wybrany przez Boga, Colonia, The Circle. Krąg oraz Piękna i Bestia, gdzie zagrała główną rolę Belli. W 2019 roku Emma pojawiła się zaś na planie filmu Małe kobietki. Watson starannie dobiera rolę, pojawiając się u boku największych gwiazd Hollywood, sama stając się jedną z najbardziej uzdolnionych aktorek młodego pokolenia.

  5. Kariera modelki

    Aktorka była twarzą kolekcji brytyjskiego domu mody Burberry. Brała udział w licznych sesjach zdjęciowych dla takich magazynów jak: „Marie Claire”, „Vanity Fair”, „Cosmopolitan”, „People” czy też „Elle”. Podpisała ponadto kontrakt z włoską projektantką Albertą Ferretti, z którą stworzyła linię odzieżową „Pure Threads”. Była także ambasadorką marek Lancome oraz Chanel.

  6. Życie prywatne

    Watson stara się nie dzielić sprawami osobistymi z prasą i fanami, ale mimo to nie zawsze udaje jej się uniknąć rozgłosu. W latach 2006–2007 spotykała się z piłkarzem rugby, Tomem Duckerem. Później jej partnerami byli między innymi finansista Jay Barrymore, Will Adamowicz oraz aktor Robert Aguire. Ostatnio dużo się mówi o jej domniemanym związku z kolegą z planu serii o Harrym Potterze, Tomem Feltonem, sama zainteresowana nie skomentowała jednak tych spekulacji. Aktorka wykorzystuje swoją popularność w dobrych celach – udziela się bowiem w kwestii obrony praw kobiet. Od 2014 roku jest też ambasadorką dobrej woli ONZ na rzecz Równości Płci i Wzmocnienia Kobiet.

  7. Wybrana filmografia

    • 2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny – Hermiona Granger
    • 2002: Harry Potter i Komnata Tajemnic – Hermiona Granger
    • 2004: Harry Potter i więzień Azkabanu – Hermiona Granger
    • 2005: Harry Potter i Czara Ognia – Hermiona Granger
    • 2007: Harry Potter i Zakon Feniksa – Hermiona Granger
    • 2007: Zaczarowane baletki – Pauline Fossil
    • 2009: Harry Potter i Książę Półkrwi – Hermiona Granger
    • 2010: Harry Potter i Insygnia Śmierci. Część I – Hermiona Granger
    • 2011: Harry Potter i Insygnia Śmierci. Część II – Hermiona Granger
    • 2012: Mój tydzień z Marilyn – Lucy
    • 2012: Charlie – Sam
    • 2013: Bling Ring – Nicki
    • 2014: Noe: Wybrany przez Boga – Ila
    • 2015: Colonia – Lena
    • 2017: Piękna i Bestia – Bella
    • 2017: The Circle. Krąg – Mae Holland
    • 2019: Małe kobietki – Meg March

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

5 + 3 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest David Shankbone.