1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

David Tennant życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Davida Tennanta

David Tennant jest brytyjskim aktorem. Urodził się 18 kwietnia 1971 roku w Bathgate w Szkocji.

Wykształcenie

Ukończył Royal Scottish Academy Of Music And Drama w Glasgow.

Kariera

Gdy miał 25 lat dołączył do Royal Shakespeare Company, a za role w sztukach był wielokrotnie nagradzany. Kariera telewizyjna i filmowa Tennanta rozpoczęła się już w latach 90. Przed kamerami zadebiutował w 1994 roku w serialu Takin' Over The Asylum. Rola w tej produkcji otworzyła mu drzwi do kolejnych aktorskich projektów. Aktor dostawał coraz więcej propozycji filmowych - zagrał między innymi w komedii romantycznej Los Angeles bez mapy czy w Ostatnim wrześniu. Kolejne lata przyniosły Tennantowi rolę w serialu BBC zatytułowanym He Knew He Was Right oraz dwie główne role w dramatach telewizyjnych Blackpool i Casanova.

W 2003 roku na dużym ekranie można było go zobaczyć w filmie Cudowne lata bohemy, a dwa lata później pojawił się w czwartej części odnoszącej wielki sukcesy serii o Harrym Potterze. W ekranizacji bestsellera wcielił się w rolę Barty'ego Croucha Juniora, a kreacja ta przyniosła mu rozgłos wśród większej, światowej widowni. Jeszcze większym przełomem w karierze Brytyjczyka okazał się angaż do kultowego serialu science fiction – Doktora Who, gdzie wcielił się w postać dziesiątego doktora. Kreacja ta jest do tej pory najbardziej rozpoznawalną rolą Tennanta.

W kolejnych latach zagrał w takich produkcjach, jak: Recovery, Einstein i Eddington, miniserialu Single Father. W 2013 roku zagrał w polsko-brytyjskiej produkcji Szpiedzy w Warszawie, gdzie partnerowali mu Marcin Dorociński i Joanna Kulig. Kolejną świetną rolę otrzymał jeszcze w tym samym roku, dołączając do obsady serialu kryminalnego Broadchurch i wcielając się w postać detektywa Aleca Hardy’ego. Później można go było oglądać w takich obrazach jak Normalnie wariat, Kemping czy komedii Ja, ty i on.

Tennant jest też aktorem dubbingowym. Użyczał głosu do produkcji: Gwiezdne Wojny: Wojny Klonów, Jak wytresować smoka czy ostatnio Kacze opowieści.

W 2018 roku zagrał w historycznym dramacie Maria, królowa Szkotów oraz w Złym Samarytaninie. Rok później stworzył kolejną udaną kreację w miniserialu BBC zatytułowanym Dobry omen.

David Tennent jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych szkockich aktorów. W 2008 roku znalazł się na liście najseksowniejszych mężczyzn świata magazynu „Cosmopolitan”. 

Życie prywatne

W 2011 roku David ożenił się z aktorką Georgią Moffett. Para ma pięcioro dzieci, w tym syna Moffett z poprzedniego związku, którego Tennant adoptował.

Wybrana filmografia

  • 1996: Więzy miłości – pijany student
  • 1998: Los Angeles bez mapy – Richard
  • 1999: Ostatni wrzesień – kapitan Gerald Colthurst
  • 2003: Cudowne lata bohemy – Ginger Littlejohn
  • 2005: Harry Potter i Czara Ognia – Barty Crouch Junior
  • 2009: Wspaniały rok 1939 – Hector Haldane
  • 2011: Lipna panna młoda – James Arber
  • 2011: Postrach nocy – Peter Vincent
  • 2013-2017:Broadchurch – detektyw Alec Hardy
  • 2014: Nasze zwariowane angielskie wakacje – Doug McLeod
  • 2017: Ty, ja i on – John
  • 2018: Zły Samarytanin – Cale Erendreich
  • 2018: Maria, królowa Szkotów – John Knox

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 3

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Super Festivals