896 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Danny Masterson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Danny'ego Mastersona

Danny Masterson jest amerykańskim aktorem. Urodził się 13 marca 1976 roku na Long Island.

Kariera

Danny najlepiej znany jest z roli Stevena Hyde w sitcomie Różowe lata siedemdziesiąte, na planie którego pracował przez wszystkie 8 sezonów. Rola ironicznego i inteligentny buntownika przyniosła aktorowi międzynarodową popularność i sympatię widzów. W międzyczasie Masterson grywał w innych produkcjach, głównie telewizyjnych, chociaż zdarzały się także mniejsze role w filmach, takich jak Jestem na tak, Ciastko z niespodzianką czy Impuls. Często pojawiał się epizodycznie w wielu znanych serialach, między innymi, Białych kołnierzykach, Przystani oraz Bananowym doktorze. W 2012 roku otrzymał szansę zagrania jednej z głównych ról w serialu Męska robota opowiadającym o losach pracowników redakcji, którzy pomagają sobie w trudnych sprawach zawodowych oraz osobistych. W 2016 roku dostał angaż do produkcji Netflixa pt. The Ranch, gdzie wcielał się w postać Roostera, brata głównego bohatera, z którym postanawia prowadzić rodzinne ranczo. Na planie serialu Masterson ponownie spotkał się z wieloma przyjaciółmi z obsady Różowych lat siedemdziesiątych, między innymi, z Ashtonem Kutcherem czy Kurtwooden Smithem. W serialu występował do 2017 roku, czyli do momentu, gdy Netflix usunął go z obsady produkcji z powodu wysuwanych wobec aktora oskarżeń o molestowanie seksualne.

Skandal

Kariera aktora zaczęła się załamywać w 2017 roku, gdy po raz pierwszy usłyszał zarzuty o przemoc seksualną. Masterson zaprzeczył doniesieniom, a w rozmowach z mediami podkreślał, że jest zdegustowany decyzją Netfiksa o usunięciu go z serialu. Skandal spowodował, że aktor przestał otrzymywać propozycje zagrania kolejnych ról. Dochodzenie w sprawie trwało trzy lata, a w czerwcu 2020 roku Danny został oskarżony o zgwałcenie trzech kobiet w latach 2001–2003. Ofiarami były dwie kobiety w wieku 23 lat i jedna 28-latka. Władze podały, że wszystkie domniemane przestępstwa miały miejsce w domu Mastersona. Aktor został aresztowany, ale wyszedł za kaucją w wysokości 3,3 mln dolarów. Grozi mu 45 lat więzienia. Wciąż nie przyznaje się do winy.

Życie prywatne

Od 2005 roku Masterson związany jest z Bijou Phillips. Pobrali się w 2011 roku i mają córkę, Fiannę Francis. Aktor jest członkiem Kościoła Scjentologów. Jego młodszy brat, Christopher Masterson, również jest aktorem znanym przede wszystkim z serialu Zwariowany świat Malcolma.

Wybrana filmografia

  • 1993: Beethoven 2 – Seth
  • 1997: Bez twarzy – Karl
  • 1997: Ten pierwszy raz – Seth
  • 1998–2006 : Różowe lata 70. – Steven Hyde
  • 1998: Wild Horses – Danny
  • 2000: Dracula 2000 – Nightshade
  • 2001: Seks i dziewczyna – Patrick
  • 2006: You Are Here – Derek
  • 2006: Życie na całego – Larry
  • 2007: Zamieszanie na Brooklynie – Fitz
  • 2007: Ciastko z niespodzianką – Steve
  • 2008: Jestem na tak – Rooney
  • 2016: The Ranch – Jameson "Rooster" Bennett
  • 2016: Impuls – Neil
  • 2018: Killing Winston Jones – Ethan Jones

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

75 + = 84

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Tyler Curtis,