739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Channing Tatum życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Channinga Tatuma

    Channing Tatum jest amerykańskim aktorem, producentem filmowym i tancerzem. Urodził się 26 kwietnia 1980 roku w Cullman.

  2. Początki kariery

    Przygodę z show biznesem zaczął w 2000 roku, gdy jako tancerz po raz pierwszy pojawił się w teledysku Ricky'ego Martina do utworu She Bangs. W 2002 roku wziął udział w kampaniach reklamowych Mountain Dew i Pepsi. Szybko dostał propozycję współpracy jako model w kampanii marki Abercrombie & Fitch, a następnie Dolce & Gabbana i Emporio Armani. W listopadzie tym samym roku został uznany za „najprzystojniejszego mężczyznę na świecie” w rankingu magazynu „People”. Debiut na małym ekranie zaliczył w 2004 roku, występując w jednym z odcinków serialu CSI: Kryminalne zagadki Miami. Rok później zagrał koszykarza w filmie Trener oraz dostał niewielką rolę w superprodukcji Wojna światów. Przełomowy okazał się dla niego rok 2006, kiedy to zagrał w muzycznym filmie Step Up. Taniec Zmysłów. Dzięki roli tancerza z problemami Tatum zyskał rozgłos i popularność, a także kolejne propozycje współpracy.

  3. Rozwój kariery

    W kolejnych latach dorobek filmowy systematycznie się powiększał. Channing nie ograniczał się do jednego gatunku, grywał zarówno w filmach akcji, komediach oraz melodramatach. Do najbardziej znanych filmów z jego udziałem należą: Wszyscy twoi święci, Ona to on, Stan spoczynku, Magic Mike czy Wciąż ją kocham. Tatum zaczął pojawiać się na ekranie u boku największych gwiazd Hollywood, sam powoli dołączając do ich grona.

  4. Życie prywatne i związki

    W 2006 roku zaczął się spotykać z Jenną Dewan, aktorką poznaną na planie filmu Step Up: Taniec zmysłów. Dwa lata później para się zaręczyła, a w 2009 roku byli już małżeństwem. Mają córkę Everly. Związek jednak nie przetrwał próby czasu i w 2018 roku para oficjalnie ogłosiła swoje rozstanie. Nową wybranką aktora jest brytyjska wokalistka, Jessie J. Po roku bycia razem para postanowiła się rozstać. Jak się okazało, zakochani bardzo szybko postanowili dać sobie kolejną szansę i wrócili do siebie.

  5. Wybrana filmografia

    • 2005: Trener – Jason Lyle
    • 2006: Ona to on – Duke Orsino
    • 2006: Step Up. Taniec zmysłów – Tyler Gage
    • 2007: Bitwa w Seattle – Johnson
    • 2008: Step Up 2 – Tyler Gage
    • 2009: Wrogowie publiczni – Pretty Boy Floyd
    • 2010: Wciąż ją kocham – John Tyree
    • 2011: Dziewiąty legion – Marcus Flavius Aquila
    • 2012: I że cię nie opuszczę – Leo Collins
    • 2012: Magic Mike – Michael „Magic Mike” Lane
    • 2013: Panaceum – Martin Taylor
    • 2014: Foxcatcher – Mark Schultz
    • 2015: Magic Mike XXL – Mike Lane
    • 2015: Nienawistna ósemka – Jody
    • 2016: Ave, Cezar! – Burt Gurney
    • 2017: Kingsman: Złoty Krąg – Tequila
    • 2020: Gambit – Remy LeBeau / Gambit

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

6 + 2 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest isabelle VERONESE.