1623 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Bohdan Łazuka życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Bohdana Łazuki

Bohdan Łazuka jest polskim aktorem. Urodził się 31 października 1938 roku w Lublinie.

Wykształcenie

W 1961 roku ukończył warszawską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną.

Kariera

Po ukończeniu studiów zaczął pracę w Teatrze Współczesnym w Warszawie, gdzie zadebiutował w spektaklu Zemsta. Przed kamerą zadebiutował w 1958 roku w filmie Pan Anatol szuka miliona, a na dużym ekranie wystąpił po raz pierwszy w filmie psychologicznym Zuzanna i chłopcy. Równocześnie z karierą aktorską rozwijał swoją działalność kabaretową. W latach 60-tych występował z Kabaretem Szpak i Kabaretem Starszych Panów, a także w kabaretach Olgi Lipińskiej. Prowadził również program radiowy Podwieczorek przy mikrofonie. Aktor okazał się także utalentowanym piosenkarzem. Pierwszą swoją płytę wydał w 1965 roku. W całej swojej karierze stworzył 56 piosenek, które znała i śpiewała cała Polska. W 1988 roku po występie w filmie Piłkarski poker na 11 lat zrezygnował z aktorstwa filmowego. Przed kamerę wrócił w 2000 roku w komedii Olafa Lubaszenki Chłopaki nie płaczą. Do najsłynniejszych ról tego utalentowanego aktora należą: Przerwany lot, Małżeństwo z rozsądku, Kochamy syrenki, Przygoda z piosenką, Nie lubię poniedziałku czy Nie ma róży bez ognia. Po raz ostatni na dużym ekranie wystąpił w 2010 roku w filmie Milion dolarów. Za swoje występu wielokrotnie otrzymywał nagrody i wyróżnienia przemysłu filmowego, teatralnego i muzycznego. Obecnie występuje w Mazowieckim Teatrze Muzycznym w Warszawie. Koncertuje też z programem kabaretowym Dzisiaj jutro zawsze. Łazuka uznawany jest za legendę polskiego kina i estrady. Na swoim koncie ma dziesiątki ról teatralnych i filmowych, a jego wersje takich piosenek, jak Umówiłem się z nią na dziewiątą czy Dziś, jutro, zawsze, stały się hitami.

Problemy

W 2021 roku Łazuka przyznał, że ma poważne problemy finansowe i żyje z oszczędności, które niestety powoli się kończą. Kryzys spowodowany jest przestojem w branży kulturalnej, który jest wynikiem obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa.

Życie prywatne

Aktor był żonaty pięciokrotnie. Obecna, piąta żona, to Renata Węglińska z którą żenił się dwa razy, a raz się rozwodził. Owocem tego związku jest córka Olga. Pierwsze małżeństwo Bohdana, z Barbarą Wrzesińską, trwało zaledwie 3 miesiące. Drugą żoną była Daniela Pacholczyk. Z trzeciego małżeństwa, z tancerką Małgorzatą Viresco, doczekał się syna Adama. Aktor w przeszłości miał problemy z alkoholem, raz został nawet zatrzymany przez policję za jazdę samochodem po alkoholu. Stracił prawo jazdy na rok i musiał zapłacić wysoką grzywnę. Obecnie stara się kontrolować ilość spożywanego alkoholu.

Wybrana filmografia

  • 1958: Pan Anatol szuka miliona – kelner
  • 1963: Przygoda noworoczna – Miecio, kochanek Eli
  • 1964: Przerwany lot – Pan młody
  • 1964: Zakochani są między nami – Konferansjer Boguś
  • 1965: Kapitan Sowa na tropie – Ramon
  • 1966: Małżeństwo z rozsądku – Edzio Siedlecki
  • 1972: Kwiat paproci – Lolek Gajewski
  • 1973: Stawiam na Tolka Banana – operator, członek szajki „filmowców”
  • 1974: Nie ma róży bez ognia – Francik
  • 1980: Kariera Nikodema Dyzmy – piosenkarz i tancerz w „Oazie”
  • 1998: Skarb sekretarza – ksiądz proboszcz
  • 2000: Chłopaki nie płaczą – Szef
  • 2002: Jest sprawa... – ksiądz proboszcz
  • 2005: Lawstorant – pan Sylwek
  • 2007: Ryś – Wąż
  • 2009: Grzeszni i bogaci – Łiljam Forrester
  • 2010: Milion dolarów – pijaczek
  • 2019: Futro z misia – ksiądz

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 7 = 8

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Biblioteka Publiczna dzielnicy Bemowo miasta stołecznego Warszawy