803 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Bill Skarsgård życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Billa Skarsgårda

Bill Skarsgård jest szwedzkim aktorem filmowym. Urodził się 9 sierpnia 1990 roku w Sztokholmie.

Rodzina

Bill pochodzi z jednej z najbardziej znanych europejskich rodzin aktorskich. Jego ojcem jest Stellan Skarsgård, aktor i reżyser znany, między innymi, z filmów z serii Piraci z Karaibów, Mamma Mia! i filmów Larsa von Triera. Braćmi aktora są natomiast Alexander, Gustaf i Valter, którzy również są aktorami.

Początki kariery

Znane nazwisko z pewnością pomogło młodemu aktorowi w zaistnieniu w świecie filmowym. W 2000 roku, mając zaledwie 10 lat, zadebiutował w filmie Järngänget. W kolejnych latach zagrał w skandynawskiej superprodukcji Templariusze. Miłość i krew, filmie w W kosmosie nie ma uczuć, nowej wersji Anny Kareniny u boku Keiry Knightley i Jude'a Law – wtedy to właśnie mógł pokazać się międzynarodowej publiczności i dzięki temu występowi zaczął pojawiać się w bardziej komercyjnych filmach, czego dowodem był angaż do jednej części znanej na całym świecie serii Niezgodna, gdzie partnerował Shailene Woodley. Rok później pojawił się w głośnym filmie sensacyjnym z Charlize Theron zatytułowanym Atomic Blonde. W tym samym roku ogłoszono, że w nowej wersji horroru To w kultową już rolę przerażającego klauna o imieniu Pennywise wcieli się właśnie Bill Skarsgård. Jego występ w ekranizacji powieści Stephana Kinga zebrał same pozytywne recenzje, a sama produkcja okazała się wielkim kasowym sukcesem. Dzięki swojej specyficznej twarzy i mimice, a także talentowi aktorskiemu Skarsgård stworzył własną wersję demonicznego klauna terroryzującego małe miasteczko. W kolejnych latach aktor zaczął otrzymywać coraz więcej propozycji pracy. Zagrał, między innymi, w filmach Deadpool 2, Battlecreek, Złoczyńcy oraz w serialu Castle Rock. W 2019 roku po raz kolejny wcielił się w rolę Pennywise'a w kontynuacji horroru To, a w 2020 pojawił się w kilku filmach, między innymi w produkcji Netfliksa zatytułowanej Diabeł wcielony, gdzie zagrał u boku takich sław jak Robert Pattison czy Tom Holland.

Życie prywatne

Aktor bardzo chroni swoje życie prywatne i nie dopuszcza do niego tabloidów. Wywiadów udziela tylko przy okazji premier najnowszych filmów, w których występuje. Dowodem na to jest fakt, że w zeszłym roku podczas rozmowy w programie The Late Show With Stephen Colbert aktor po raz pierwszy przyznał publicznie, że jest ojcem rocznej dziewczynki. Mamą dziecka jest Alida Morberg, z którą aktor jest w związku.

Wybrana filmografia

  • 2010: I rymden finns inga känslor – Simon
  • 2011: Kronjuvelerna – Richard Persson
  • 2012: Anna Karenina – kapitan Machotin
  • 2013: Victoria – Otto
  • 2016: Seria „Niezgodna”: Wierna – Matthew
  • 2017: Atomic Blonde – Merkel
  • 2017: To – Pennywise / To
  • 2018: Assassination Nation – Mark
  • 2018: Deadpool 2 – Zeitgeist
  • 2018: Castle Rock – The Kid
  • 2019: To: Rozdział 2 – Pennywise / To
  • 2020: Nine Days – Kane
  • 2020: Diabeł wcielony – Willard Russell
  • 2020: Emperor – Filip II Hiszpański
  • 2021: Gilded Rage – Thomas Gilbert Jr.

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 31 = 37

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore.