1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Audrey Hepburn życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Audrey Hepburn

Audrey Hepburn była brytyjską aktorką. Urodziła się 4 maja 1929 roku w Ixelles, a zmarła 20 stycznia 1993 roku w Tolochenaz.

Kariera

Karierę rozpoczęła od szkoły baletowej, później pracowała jako modelka, a pierwsze kroki aktorskie stawiała na scenach Broadwayu. W 1951 roku występowała tam w spektaklu Gigi. Wtedy też rozpoczęła swoją przygodę z filmem. Początkowo angażowana była przy niewielkich europejskich produkcjach, ale szybko została dostrzeżona przez hollywoodzkich twórców. W 1951 roku dostała angaż do filmu Rzymskie wakacje, który okazał się przełomem w życiu początkującej aktorki. W komedii romantycznej Audrey wcieliła się w rolę młodej księżniczki Anny, która spotyka w Rzymie amerykańskiego dziennikarza. Za kreację tę Hepburn została nagrodzona Oscarem dla najlepszej aktorki w 1954 roku. Wkrótce wystąpiła także w takich filmach jak: Zabawna buzia i Śniadanie u Tiffany'ego, za rolę w którym w 1962 roku ponownie otrzymała nominacje do Oscara i Złotego Globu. W za kreację w Sabrinie otrzymała nominację do Oscara oraz nagrodę BAFTA dla najlepszej aktorki. W kolejnych latach wystąpiła w obrazach: Wojna i pokój, Miłość po południu, Historia zakonnicy i Szarada. W 1964 roku wystąpiła w musicalu kostiumowym My Fair Lady, a trzy lata później zagrała niewidomą w filmie Doczekać zmroku, za rolę w którym otrzymała piątą nominacją do Oscara. W 1967 roku Hepburn zawiesiła karierę aktorską, by skupić się na działalności charytatywnej dla organizacji UNICEF. Do grania wróciła po 9 latach przerwy, wcielając się w rolę Marion w Powrocie Robin Hooda. Ostatnim filmem Audrey była produkcja Na zawsze w reżyserii Stevena Spielberga z 1989 roku. W 1994 roku została pośmiertnie uhonorowana nagrodą Grammy. Do tej pory jest jedną z zaledwie 15 osób w historii, które zdobyły EGOT, czyli nagrody: Emmy, Grammy, Oscara i Tony.

Aktywizm

Gwiazda słynęła z aktywnego zaangażowania w sprawy charytatywne. Jako ambasadorka dobrej woli UNICEF-u w latach 1988-1992 pracowała w najbiedniejszych krajach Afryki, Ameryki Południowej i Azji. W 1992 została odznaczona przez prezydenta Medalem Wolności, a pośmiertnie za prowadzoną działalność humanitarną przyznano jej także nagrodę im. Jeana Hersholta.

Śmierć

Zmarła w 1993 roku po długiej walce z nowotworem jamy brzusznej. Hepburn spoczęła na cmentarzu Cimetière de Tolochenaz, a jej nagrobek co roku odwiedzany jest przez tysiące turystów z całego świata.

Życie prywatne

Hepburn była dwukrotnie zamężna. W latach 1954-1968 mężem aktorki był Mel Ferrer, z którym miała syna Seana. Drugim wybrankiem gwiazdy był psychiatra Andrea Dotti, z którym rozwiodła się w 1982 roku. Owocem tego związku był syn Luca.

Wybrana filmografia

  • 1951: Opowieści młodych żon – Eve Lester
  • 1951: Jedziemy do Monte Carlo – Melissa Walter
  • 1952: Tajemniczy ludzie – Nora Brentano
  • 1953: Rzymskie wakacje – księżniczka Anna
  • 1954: Sabrina – Sabrina Fairchild
  • 1956: Wojna i pokój – Natasza Rostowa
  • 1957: Zabawna buzia – Jo Stockton
  • 1959: Zielone domostwa – Rima
  • 1960: Nie do przebaczenia – Rachel Zachary
  • 1961: Śniadanie u Tiffany’ego – Holly Golightly
  • 1963: Szarada – Regina „Reggie” Lampert
  • 1964: Kiedy Paryż wrze – Gabrielle Simpson
  • 1964: My Fair Lady – Eliza Doolittle
  • 1966: Jak ukraść milion dolarów – Nicole Bonnet
  • 1967: Dwoje na drodze – Joanna „Jo” Wallace
  • 1976: Powrót Robin Hooda – lady Marion
  • 1979: Krwawa linia – Elizabeth Roffe
  • 1981: Śmiechu warte – Angela Niotes
  • 1989: Na zawsze – Hap

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

6 + 4 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Bud Fraker.