1107 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Anna Majcher życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Anny Majcher

Anna Majcher jest polską aktorką. Urodziła się 14 sierpnia 1962 roku w Warszawie.

Wykształcenie

W 1985 ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie.

Kariera

Swoje pierwsze kroki na deskach teatralnych stawiała jeszcze w czasie studiów. Po ukończeniu nauki związała się z Teatrami Ateneum i Współczesnym. Pierwszą większą rolę przed kamerą zagrała w 1986 roku, wcielając się w postać wczasowiczki Mery w filmie Pan samochodzik i niesamowity dwór. Później przyszedł czas na świetnie przyjęte przez publiczność i krytykę produkcje, takie jak Łuk Erosa, Rajski ptak, Gnoje, Wirus czy Ogniem i mieczem i Quo Vadis. Jej kariera rozwinęła się bardzo szybko, a krytycy i znawcy filmowi wróżyli jej wielką karierę. W 1990 roku otrzymała francuskie stypendium dla najbardziej obiecującej młodej aktorki, a rok później została nominowana do Złotych Lwów podczas festiwalu w Gdyni za rolę w filmie Śmierć dziecioroba. W 1992 roku przyznano jej nagrodę im. Zbigniewa Cybulskiego dla najbardziej utalentowanej aktorki młodego pokolenia. W 1999 roku po wielkim sukcesie filmu Ogniem i mieczem kariera aktorki bardzo zwolniła, a ona sama coraz mniej udzielała się w przestrzeni publicznej. Spektakularnie wróciła do biznesu w 2003 roku z wiadomością, że dostała angaż do filmu Luca Bessona zatytułowanego Fanfan Tulipan, gdzie zagrała u boku Penelope Cruz. Przez całą swoją karierę grała też na scenie i Teatrze Telewizji. Zagrała w ponad 30 produkcjach filmowych i telewizyjnych. Wystąpiła w wielu serialach, takich jak Kryminalni, Niania czy Świat według Kiepskich. W 2009 roku pojawiała się w serialach 39 i pół i Londyńczycy 2. Od tego czasu w jej filmografii istnieje luka, którą wypełnia jedynie niewielka rola w filmie Powidoki z 2016 roku, który był ostatnim, w jakim zagrała. Po tym epizodzie aktorka ponownie zniknęła z mediów i świata show-biznesu.

Życie prywatne

Życie prywatne Anny i jej zawody miłosne od samego początku jej kariery były w centrum zainteresowania mediów. Jej najgłośniejszym romansem był niewątpliwie ten z wykładowcą ze studiów, Andrzejem Strzeleckim, który był wtedy żonaty z Ewą Czarniecką. Po rozstaniu aktorka nigdy nie ułożyła sobie życia z nikim na stałe. Spotykała się z wieloma mężczyznami, jednak żaden z nich nie został w jej życiu na dłużej. W 2004 roku, w ostatnim udzielonym wywiadzie, przyznała, że jest szczęśliwa i spełniona w życiu miłosnym, ale nigdy nie ujawniła imienia swojego partnera. Wiele aspektów życia Anny Majcher owianych jest tajemnicą. Nie wiadomo, co działo się z aktorką podczas przerw w aktorstwie, nie wiadomo też co dzieje się z nią teraz. Ostatnie dostępne zdjęcia aktorki, jakie można znaleźć w agencjach prasowych pochodzą z 2009 roku., wtedy też po raz ostatni pokazała się publicznie. Istnieje wiele spekulacji na temat losu gwiazdy. W 2011 roku w mediach pojawiła się informacja, że 49-letnia wówczas kobieta trafiła do Domu Aktora Weterana w Skolimowie, gdzie miała stać się najmłodszą pensjonariuszką. Dom opieki zaprzeczył jednak tym informacjom, tłumaczą, że Majcher była u nich tylko chwilowym gościem.

Wybrana filmografia

  • 1987: Pan Samochodzik i niesamowity dwór – ekscentryczna wczasowiczka Mery
  • 1987: Łuk Erosa – Nastka, służąca Miechowskich
  • 1987: Śmieciarz – prostytutka
  • 1989: Stan strachu – Ewa
  • 1993: Plecak pełen przygód – Sari
  • 1995: Gnoje – mieszkanka Bieszczad
  • 1996: Szabla od komendanta – Hanka
  • 1996: Dzień wielkiej ryby – recepcjonistka w hotelu
  • 1996: Wirus – Marusia
  • 1999: Ogniem i mieczem – karczmarka
  • 1999: Badziewiakowie – Jola Przysadko
  • 2000: Kalipso – żona Kalipso
  • 2000: Wyrok na Franciszka Kłosa – sekretarka Szwutkego
  • 2000: Pucuś – kasjerka Celina
  • 2002: Quo vadis – Kalwia Kryspinilla
  • 2002: Lokatorzy – Jadzia Biernacka
  • 2003: Zaginiona – chora w szpitalu psychiatrycznym
  • 2003: Fanfan Tulipan – Wanda
  • 2003: Męskie-żeńskie jako fryzjerka Bożenka
  • 2008: Niezawodny system – Gąsiorkowa
  • 2009: Londyńczycy 2 – pani Zosia
  • 2009: 39 i pół – Basia Wilk
  • 2016: Powidoki – sąsiadka Strzemińskiego

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

11 − 8 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła