1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Anita Sokołowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Anity Sokołowskiej

Anita Sokołowska jest polską aktorką. Urodziła się 25 stycznia 1976 roku w Lublinie.

Wykształcenie

Jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera

Swoje pierwsze kroki aktorskie stawiała na deskach teatralnych. Zaraz po ukończeniu studiów związała się z teatrami: Studyjnym, Teatrem im. Juliusza Osterwy i Teatrem Nowym. W latach 2007-2017 roku była etatową aktorką Teatru Polskiego w Bydgoszczy. Swoją karierę telewizyjną rozpoczęła natomiast w 1999 roku, kiedy to pojawiła się w serialu Trędowata. Szybko zaczęły pojawiać się kolejne okazje do grania epizodycznych ról w popularnych produkcjach telewizyjnych. Rozpoznawalność i dużą sympatię widzów przyniosła jej rola doktor Leny w Na dobre i na złe. Inne najpopularniejsze produkcje z udziałem aktorki to: Sfora, Klinika samotnych serc, Mokra bajeczka, Fałszerze – powrót Sfory, Prawo Agaty, Misja Afganistan, Hotel 52, Komisarz Alex i Bodo. Od 2012 roku wciela się w postać Zuzy Markiewicz w serialu Przyjaciółki.

Sokołowska ma swoim dorobku zawodowym także występy w filmach pełnometrażowych. Zagrała w takich produkcjach jak: Kochaj mnie kochaj!, Testosteron, Jak poślubić milionera i Jak zostać gwiazdą?.

Nadal aktywnie pracuje na scenie, grywając w wielu spektaklach teatralnych. Za swoją działalność sceniczną otrzymała też najwięcej wyróżnień i nagród. Za monodram Komornicka. Biografia pozorna dostała aż 6 wyróżnień w kategorii „Najlepsza, najlepszy, najlepsi sezonu 2011/2012” według magazynu „Teatr”. Została również nominowana do Nagrody Aleksandra Zelwerowicza. Za swoją działalność artystyczną w 2013 roku Sokołowska otrzymała wyróżnienie z rąk marszałka województwa kujawsko-pomorskiego.

Inne działalności

W 2017 roku dołączyła do grona w jury programu The Brain. Genialny umysł, gdzie oceniała uczestników u boku Cezarego Żaka i Mariusza Pudzianowskiego. Wystąpiła również w programie kulinarnym Top Chef. Gwiazdy od kuchni. Wraz z koleżankami z planu Przyjaciółek Sokołowska reklamuje sieć drogerii Rossmann.

Życie prywatne

Do 2009 roku była żoną aktora Rafała Malinowskiego. Para rozstała się w atmosferze skandalu i przez długi czas nie mogła dojść do porozumienia. Po rozwodzie aktorka związała się z reżyserem teatralnym Bartoszem Frąckowiakiem, z którym ma syna Antoniego.

Wybrana filmografia

  • 1999–2000: Trędowata – Stefcia Rudecka/Zuzanna Korab-Rudecka
  • 2002: Sfora – Anita, żona Nowickiego
  • 2003: Na dobre i na złe – Matylda Różańska, żona Jerzego
  • 2004–2018: Na dobre i na złe – dr n. med. Milena Starska
  • 2004: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście – prawniczka Joanna Wysocka
  • 2005: Pensjonat pod Różą – Alina
  • 2006: Kochaj mnie, kochaj! – Hania
  • 2006: Fałszerze – powrót Sfory – Anita Nowickiego
  • 2007: Testosteron matka Kornela
  • 2012: Prawo Agaty – Beata Chojecka, żona Marcina
  • 2012: Misja Afganistan – Joanna Biskupska
  • 2012–: Przyjaciółki – Zuzanna Markiewicz
  • 2016: Komisarz Alex – Sylwia Warska
  • 2016: Bodo – Adela, żona dyrektora teatru „Komedia”
  • 2019: Jak poślubić milionera? – taksówkarka Marta
  • 2020: Jak zostać gwiazdą – Małgosia, matka Ostrej
  • 2020: Osiecka – działaczka ZMP na Uniwersytecie

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 38 = 46

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: https://flickr.com/photos/[email protected]/