899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Teri Hatcher życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Teri Hatcher

Teri Hatcher jest amerykańską aktorką i celebrytką. Urodziła się 8 grudnia 1964 roku w Palo Alto.

Wykształcenie

Studiowała aktorstwo American Conservatory Theatre.

Kariera

W 1985 roku zadebiutowała na ekranie rolą Amy – tańczącej i śpiewającej syreny w Statku Miłości. Następnie zaczęła gościnnie występować w serialu MacGyver. Debiut filmowy nastąpił w 1989 roku w hollywoodzkim filmie Kawał kina, a jeszcze w tym samym roku dostała większą rolę w przeboju kinowym Tango i Cash. Przełomem w tym momencie jej kariery był występ w Nowych przygodach Supermana, gdzie wcielała się obiekt miłości superbohatera, Lois Lane. Jeszcze większą popularność zyskała dzięki występowi w jednej z części przygód Jamesa Bonda pt. Jutro nie umiera nigdy. Pod koniec lat 90. jej nazwisko było jednym z najgłośniejszych w Hollywood, a ona sama często pojawiała się na okładkach amerykańskich czasopism.

Gotowe na wszystko

Kolejnym przełomem w jej karierze okazał się niezwykle popularny i lubiany serial Gotowe na wszystko, do obsady którego Teri dołączyła w 2004 roku, wcielając się w rolę Susan Mayers. Za tę kreację zdobyła Złoty Glob oraz nominację do nagrody Emmy.

Życie prywatne

W latach 1985–1988 była związana z aktorem znanym z roli MacGyvera, Richardem Deanem Andersonem. Teri jest podwójną rozwódką. Jej pierwszym mężem był Marcus Leithold, trener fitness, a drugim aktor Jon Tenney, z którym ma córkę Emerson Rose.

Wybrana filmografia

  • 1977–1986: Statek miłości – Amy
  • 1982–1987: Capitol – Angelica Stimac Clegg
  • 1989: Kawał kina – Gretchen
  • 1989: Tango i Cash – Katherine Tango
  • 1991: Babka z zakalcem – Ariel Maloney
  • 1991: Śmierć w jeziorze – Laura Stewart
  • 1992: Prosto z mostu – Janice
  • 1993: Powiązania – Linda Alissio
  • 1993–1997: Nowe Przygody Supermana – Lois Lane
  • 1994: Zewnętrzny chłód – Dani Payson
  • 1996: Więźniowie nieba – Claudette Rocque
  • 1996 Dwa dni z życia doliny – Becky Foxx
  • 1997: Jutro nie umiera nigdy – Paris Carver
  • 1998: Odkąd Cię nie ma – Maria Goldstein
  • 2001: Mali agenci – Gradenko
  • 2003: Dotyk przeznaczenia – Megan Margulius
  • 2003: Projekt „Momentum” – Jordan Ripps
  • 2004–2012: Gotowe na wszystko – Susan Mayer/Delfino
  • 2007: Wskrzeszenie mistrza – Andrea Flak
  • 2010: Tajemnice Smallville – Ella Lane, matka Lois
  • 2012: Jane by Design – Kate Quimby, matka Jane

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

67 − 62 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z www.pl.wikipedia.org. Jest na licencji Cretive Commons. Autorem jest hyku.