666 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Rebel Wilson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Rebel Wilson

    Rebel Wilson, a właściwie Melanie Elizabeth Bownds, jest australijską aktorką komediową. Urodziła się 2 marca 1980 roku.

  2. Wykształcenie

    Jest absolwentką prawa na University of New South Wales. Uczyła się aktorstwa na Australian Theatre for Young People. W 2003 roku wygrała stypendium ufundowane przez Nicole Kidman i przeniosła się na jakiś czas do Nowego Jorku.

  3. Kariera aktorska

    Karierę aktorską rozpoczęła w Australii na deskach teatru Sydney Theatre Company. Na dużym ekranie zadebiutowała w 2003 roku w filmie Fat Pizza. Po występie w kilku telewizyjnych produkcjach i występach w klubach komediowych w Sydney, Rebel przeniosła się do Los Angeles, by tam spróbować zaistnieć w branży filmowej. Pierwszym filmem, którym zwróciła na siebie uwagę hollywoodzkich twórców była komedia Druhny, w której zagrała niewielką, ale pamiętną rolę. Przełomem w jej karierze był występ w filmie muzycznym Pitch Perfect, który w kolejnych latach doczekał się aż dwóch kontynuacji. Produkcja odniosła kasowy sukces i otworzyła Wilson furtkę do kariery. Za rolę otrzymała nagrody Złoty Popcorn oraz Teen Choice. Zaczęto doceniać talent komediowy aktorki i proponować jej coraz więcej ról. Szczególną cechą dziewczyny był jej humor i ogromny dystans do siebie. W kolejnych latach dorobek filmowy zaczął się systematycznie powiększać, a ona sama stała się jedną z najpopularniejszych aktorek komediowych w Hollywood. Wilson zagrała w takich filmach jak Wieczór panieński, Jak urodzić i nie zwariować czy Jak to robią single. Bardzo pracowity dla młodej aktorki okazał się rok 2019, kiedy to premierę miały aż cztery filmy z jej udziałem – Oszustki, Parszywe dranie, Jak romantycznie! i nominowany do Oscara Jojo Rabbit. Wystąpiła także w musicalu Koty, który niestety został okrzyknięty przez krytyków jednym z najgorszych filmów ostatnich dekad.

  4. Życie prywatne

    Aktorka aktywnie prowadzi swoje konta w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się z fanami zdjęciami ze swojego życia zawodowego i prywatnego. Nie wiadomo jednak, czy gwiazda jest w obecnie w związku. Niedawno Wilson rozpoczęła walkę o lepszą sylwetkę i zdrowy tryb życia. Na swoim profilu na Instagramie można zobaczyć, że zaczęła uprawiać lekką atletykę i chodzić n długie spacery. Dąży do upragnionej sylwetki, a efektami pracy nad swoim ciałem systematycznie chwali się w sieci.

  5. Wybrana filmografia

    • 2003: Fat Pizza – Toula
    • 2011: Wieczór panieński – Becky 
    • 2011: Kochanie, poznaj moich kumpli – Daphne Ramme
    • 2011: Druhny – Brynn
    • 2012: Jak urodzić i nie zwariować – Janice
    • 2012: Trafiony piorunem – Malerie Baggs
    • 2012: Pitch Perfect – otyła Amy
    • 2013: Sztanga i cash – Robin Peck
    • 2014: Noc w muzeum: Tajemnica grobowca – Tilly
    • 2015: Pitch Perfect 2 – otyła Amy
    • 2016: Jak to robią single – Robin
    • 2017: Pitch Perfect 3 – otyła Amy
    • 2019: Jak romantycznie! – Natalie
    • 2019: Oszustki – Penny Rust
    • 2019: Koty – Plameczka Pac
    • 2019: Jojo Rabbit – panna Rahm

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

49 − = 43

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Eva Rinaldi.