1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Paul Walker życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Paula Walkera

Paul Walker był amerykańskim aktorem. Urodził się 12 września 1973 roku w Glendale, a zmarł 30 listopada 2013 roku w Santa Clarita.

Kariera

Swoją przygodę z aktorstwem zaczął już we wczesnym dzieciństwie. Już jako dziecko brał udział w reklamach, a jako 12-letni chłopiec zadebiutował na srebrnym ekranie w serialu Autostrada do nieba. Gdy miał 14 lat po raz pierwszy pojawił się na dużym ekranie, występując w horrorze komediowym Potwór w szafie oraz sensacyjnej produkcji zatytułowanej Rozkaz – zabijać. W 1993 roku zagrał w dwóch serialach: Żarze młodościDotyku anioła. W kolejnych latach wystąpił w: w komedii sci-fi Młody T-Rex, Miasteczko Pleasantville, Cała ona, Luz Blues i Sekta.

Absolutnym przełomem w karierze Walkera okazała się rola agenta FBI w popularnej serii o gangach organizujących uliczne wyścigi samochodowe – Szybcy i wściekli. Produkcja okazała się ogromnym kasowym sukcesem przyciągających do kin miliony widzów na całym świecie. Rola przyniosła Paulowi międzynarodową rozpoznawalność, rzesze fanów i wiele filmowych nagród, takich jak: MTV Movie Award w kategorii „Najlepszy Duet” nominację do MTV Movie Award w kategorii „Przełomowy Występ” oraz Hollywood Breakthrough Award. Aktor zagrał w 6 częściach serii. W międzyczasie można go było obejrzeć w takich filmach jak: Błękitna głębia, Sztandar chwały, Przygoda na Antarktydzie, Potęga strachu czy Podwójna tożsamość.

Ostatni film z udziałem aktora to thriller zatytułowany Trefny wóz. Walker pojawił się też w siódmej części Szybkich i wściekłych, mimo że zginął podczas kręcenia produkcji. W niezrealizowanych jeszcze scenach z jego postacią wystąpili jego młodsi bracia. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii postać Briana O’Connera wyglądała i brzmiała jak Paul Walker.

Śmierć

30 listopada 2013 roku prowadzone przez Walkera Porsche uderzyło w drzewo, a następnie stanęło w płomieniach. Zarówno aktor, jak i towarzyszący mu przyjaciel, Roger Rodas zginęli na miejscu. Policja ustaliła, że samochód w momencie zdarzenia jechał z prędkością około 140 km/h.

Życie prywatne

W przeszłości spotykał się z Rebeccą McBrain. Wspólnie mieli córkę Meadow Rain, która urodziła się w 1998 roku. Przez ostatnie 7 lat swojego życia Walker był związany z Jasmine Pilchard-Gosnell. Związek ten budził ogromne kontrowersje, ponieważ w momencie śmierci aktora kobieta miała 23 lata.

Wybrana filmografia

  • 1987: Rozkaz: zabijać – Jason
  • 1996: Dotyk anioła – Jonathan
  • 1998: Miasteczko Pleasantville – Skip Martin
  • 1999: Cała Ona – Dean Sampson
  • 1999: W matni – Jason
  • 1999: Luz Blues – Lance Harbor
  • 2000: Sekta – Caleb Mandrake
  • 2001: Prześladowca – Lewis Thomas
  • 2001: Szybcy i wściekli – detektyw Brian O’Conner
  • 2003: Za szybcy, za wściekli– były detektyw Brian O’Conner
  • 2004: Czekając na cud – Mike Riley
  • 2005: Błękitna głębia – Jared
  • 2006: Sztandar chwały – sierżant Hank Hansen
  • 2006: Przygoda na Antarktydzie – przewodnik Jerry Shephard
  • 2006: Potęga strachu – Joey Gazelle
  • 2007: Podwójna tożsamość – Tim Kearney/Bobby Z
  • 2009: Szybko i wściekle – detektyw Brian O’Conner
  • 2010: Chętni na kasę – John Rahway
  • 2011: Szybcy i wściekli 5 – Brian O’Conner
  • 2013: Szybcy i wściekli 6 – Brian O’Conner
  • 2013: Godziny – Nolan Hayes
  • 2015: Szybcy i wściekli 7 – Brian O’Conner

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 − 6 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: m anima