956 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Olivia Wilde życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Olivii Wilde

Olivia Wilde jest amerykańską aktorką. Urodziła się 10 marca 1984 roku w Nowym Jorku.

Wykształcenie

Uczęszczała do Georgetown Day School w Waszyngtonie oraz Phillips Academy w Andover, a następnie studiowała aktorstwo w The Gaiety School of Acting.

Kariera

Już od dzieciństwa chciała zostać aktorką. Zadebiutowała w 2003 roku epizodyczną rolą w serialu Skin. Jej debiutem kinowym była niewielka rola w filmie Dziewczyna z sąsiedztwa z 2004 roku. Pierwszym przełomem w karierze początkującej aktorki okazał się występ w popularnym serialu młodzieżowym Życie na fali. Jej postać była biseksualną kobietą, która umawiała się z dwojgiem głównych bohaterów produkcji. Zagrała tam w trzynastu odcinkach. W 2005 roku zagrała u boku Justina Timberlake’a w dramacie Alpha Dog. W tym czasie zaczęła być dostrzegana przez twórców filmowych. Szczególną uwagę przyciągał jej talent do ról dramatycznych i nietuzinkowa uroda. W 2007 roku dołączyła do obsady serialu Dr House, gdzie wcielała się w rolę dr Remy o pseudonimie Trzynastka. Występ w tej znanej na całej świecie produkcji przyniósł jej sporą popularność oraz kilka nagród i wyróżnień. Aktorska kariera Wilde nabrała rozpędu i zaczęła dostawać coraz więcej propozycji współpracy. W 2009 roku magazyn Maxim umieścił ją na pierwszym miejscu najseksowniejszych ludzi na świecie. W 2010 roku zagrała w kinowych hitach, takich jak Tron Dziedzictwo czy Wyścig. Rok później aktorka pojawiła się na ekranach w jednej z głównych ról, obok Daniela Craiga i Harrisona Forda, w produkcji Kowboje i obcy. Filmografia młodej aktorki zaczęła wypełniać się coraz większą liczbą znanych filmów. Pojawiała się u boku największych gwiazd filmowych. Do najbardziej znanych produkcji z jej udziałem należą: Wyścig z czasem, Ludzie jak my, Kumple od kufla, Kochajmy się od święta. Wilde pojawia się zarówno w kinowych i komercyjnych produkcjach, jak i projektach niezależnych i niszowych. Kobieta bardzo szybko ugruntowała swoją mocną pozycję w Hollywood, a na brak angaży nie może narzekać. Obecnie jej kariera prężnie się rozwija i dostaje wiele ciekawych propozycji zawodowych. Charakterystyczna uroda zagwarantowała jej sesje dla wielu magazynów modowych, aktorka była też twarzą ekologicznej kolekcji stworzonej przez markę H&M.

Życie prywatne

Gdy miała 18 lat poznała arystokratę, Tao Ruspoliego i po kilku miesiącach znajomości wyszła za niego za mąż. Włoch zajmował się tworzeniem filmów dokumentalnych, fotografią oraz muzyką gitarową flamenco. Ślub odbył się w autobusie szkolnym w Waszyngtonie, zaproszono na niego jedynie świadków pary. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu i rozpadło się w 2011 roku. Kolejnym partnerem aktorki został znany hollywoodzki komik i aktor, Jason Sudeikis. Parze w 2014 roku urodził się syn, Otis, a dwa lata później córka Daisy. W 2020 roku, aktorzy po 9 latach wspólnego życia postanowili się rozstać. Na początku 2021 roku portale plotkarskie obiegła wiadomość, że Wilde spotyka się z muzykiem Harrym Styles'em, którego poznała na planie filmu Don't Worry Darling, którego Wilde jest reżyserką. Media informują, że wokalista i aktorka spotykają się już od kilku tygodni, a ostatnio pojawili się razem na weselu jego menadżera. Do Internetu wyciekły zdjęcia pary, która trzyma się za ręce. Jednak sami zainteresowani nie potwierdzili ani nie zaprzeczyli tym doniesieniom. Ich związek budzi wiele emocji również z powodu różnicy wieku, jaka ich dzieli. Wilde jest bowiem starsza od Stylesa o 10 lat. Olivia bierze udział w wielu kampaniach społecznych, jest również zdeklarowaną weganką.

Wybrana filmografia

  • 2004: Dziewczyna z sąsiedztwa – Kellie
  • 2005: Rozmowy z innymi kobietami – Druhna
  • 2006: Alpha Dog – Angela Holden
  • 2006: Skradziony notes – Sarah Witt
  • 2007: Podwójna tożsamość – Elizabeth
  • 2009: Rok pierwszy – Księżniczka Inanna
  • 2010: Dla niej wszystko – Nicole
  • 2010: Tron: Dziedzictwo – Quorra
  • 2011: Kowboje i obcy – Ella Swenson
  • 2011: Zamiana ciał – Sabrina McArdle
  • 2011: Jak po maśle – Brooke
  • 2011: Wyścig z czasem – Rachel Salas
  • 2011: W zamknięciu – Mia Conlon
  • 2012: Między wierszami – Daniella
  • 2012: Ludzie jak my – Hannah
  • 2013: Kumple od kufla – Kate
  • 2013: Wyścig – Suzy Miller
  • 2013: Miasta miłości – Anna
  • 2014: Romans na haju – Elizabeth Roberts
  • 2014: Bardzo długi tydzień – Beatrice Fairbanks
  • 2015: Projekt Lazarus – Zoe
  • 2015: Kochajmy się od święta – Eleanor
  • 2019: Richard Jewell – Kathy Scruggs

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 47 = 53

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore