1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Olga Borys życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Olgi Borys

Olga Borys jest polską aktorką. Urodziła się 1 stycznia 1974 roku w Gubinie.

Wykształcenie

Studiowała na Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi. Szkołę ukończyła w 1997 roku.

Kariera

Początki kariery Olgi Borys wiążą się ze sceną. Występowała w Teatrze Studio w Warszawie, w Teatrze Komedia, w Teatrze Kwadrat, w Teatrze Scena Prezentacje i gościnnie na deskach Teatru im. J. Osterwy w Lublinie.

Po raz pierwszy na szklanym ekranie wystąpiła w 1997 roku w serialu Klan, wcielając się w rolę Iwony Walczak. Dwa lata później otrzymała jedną z głównych ról sitcomu Lokatorzy, gdzie zagrała postać Zuzi, jednej z trojga współlokatorów wynajmujących wspólnie mieszkanie. Rola ta przyniosła aktorce popularność i rozpoznawalność. Na planie tego serialu pracowała pięć lat. Kolejne lata przyniosły jej role w serialach: Na Wspólnej, Magda M, Galeria, Na dobre i na złe, Pierwsza miłość, Samo życie i Ojciec Mateusz. Epizodyczną rolę otrzymała również w serialu Niania.

Aktorka ma w swoim dorobku również role dubbingowe. Jej głos można było usłyszeć w takich animacjach jak: Pokemon, Bibi czarodziejka czy The Littlest Pet Shop.

Inne działalności

W 2007 zwyciężyła w pierwszej edycji programu Gwiazdy tańczą na lodzie. W 2016 brała udział w szóstej edycji programu Twoja twarz brzmi znajomo, w którym ostatecznie zajęła 7. miejsce. Na początku swojej kariery w show biznesie aktorka pojawiła się na okładce magazynu „Playboy”.

W 2018 roku wzięła udział w kampanii społecznej organizowanej przez Fundację Kwiat Kobiecości zatytułowanej Weź się zbadaj.

Życie prywatne

Mężem Olgi od 1997 roku jest aktor Wojciech Majchrzak, którego poznała w trakcie studiów. Para ma wspólnie córkę Mirę, która przyszła na świat w 2006 roku.

Wybrana filmografia

  • 1999: Klan – Iwona Walczak z Radomia
  • 1999-2004: Lokatorzy – Zuzia Śnieżanka
  • 2000: Twarze i maski – studentka (odc. 6)
  • 2005: Na Wspólnej – Jola
  • 2005: Magda M. – Roksana (odc. 10)
  • 2006: My baby – dyrektorowa (odc. 5)
  • 2006: Niania – aktorka (odc. 16)
  • 2006-2007: Na dobre i na złe – recepcjonistka w klinice (odc. 257, 309 i 313)
  • 2008–2010: Klan – Leokadia Szydłowska
  • 2009: Pierwsza miłość jako Noemi
  • 2010: Samo życie – Liza, żona Bogdana Wanata
  • 2011: Unia serc – dyrektorka przedszkola (odc. 8)
  • 2011-2013: Galeria – Beata Rosiak
  • 2012: Ojciec Mateusz – dyrektorka liceum (odc. 106)
  • 2012: Ja to mam szczęście – Helga Schmidt; (odc. 20)
  • 2014, 2015: M jak miłość – Edyta Ostrowska, matka Kuby (odc. 1113, 1130)
  • 2017: Porady na zdrady – Sylwia

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 55 = 62

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: https://flickr.com/photos/[email protected]/