1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Neil Patrick Harris życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Neila Patricka Harrisa

Neil Patrick Harris jest amerykańskim aktorem. Urodził się 15 czerwca 1973 roku w Albuquerque.

Kariera aktorska

Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczął w bardzo młodym wieku. Zadebiutował w 1988 roku w filmie Serce Clary, gdzie wystąpił u boku Whoopi Goldberg. Za swoją pierwszą rolę na szklanym ekranie zdobył nominację do nagrody Złotego Globu i Young Artist Award. W tym samym roku wystąpił w komedii Purpurowy pożeracz ludzi. W 1989 roku otrzymał szansę zagrania tytułowego bohatera w serialu Doogie Howser, lekarz medycyny, który kręcony był do roku 1993. Za ten występ otrzymał nominację do Złotego Globu. Otworzyło mu to drogę do dalszej kariery i nowych projektów telewizyjnych. Zaczął pojawiać się gościnnie w serialach, takich jak: B.L. StrykerRoseanne, Zagubiony w czasieNapisała: Morderstwo. W 1997 roku poszerzył swój repertuar aktorski o sztuki teatralne i musicale. Harris jest bowiem uzdolniony muzycznie. Debiut na scenie zaliczył w musicalu Jonathana Larsona zatytułowanym Rent. Następnie zagrał Romeo w sztuce Szekspira. W kolejnych latach wystąpił także w musicalach, takich jak: Sweeney Todd , Dowód, Kabaret, Zabójcy czy Amadeusz. Prawdziwy przełom w jego karierze nastąpił w 2005 roku, gdy dołączył do obsady serialu Jak poznałem waszą matkę, gdzie wcielił się w rolę Barneya Stinsona, dowcipnego kobieciarza, jednego z przyjaciół głównego bohatera. Produkcja okazała się ogromnym sukcesem, a rola przyniosła Harrisowi światową popularność. W 2014 roku aktor otrzymał prestiżową nagrodę Tony dla najlepszego aktora musicalowego za rolę Hedwig w spektaklu Cal do szczęścia. Rok później był gospodarzem 87. ceremonii wręczenia Oscarów odbywającej się w Dolby Theatre w Los Angeles. Wielokrotnie prowadził gale rozdania nagród Tony i Emmy. Dorobek aktorski pod względem ilości filmów może i nie jest imponujący, ale Neil Patrick Harris należy obecnie do grona najbardziej lubianych gwiazd Hollywood. Starannie też dobiera produkcje, w jakich ma wystąpić. Oprócz aktorstwa jego pasją jest magia i sztuka iluzji. Należy hollywoodzkiego klubu magików i sympatyków magii Magic Castle. Gwiazdor jest też autorem książek dla dzieci.

Życie prywatne

W 2006 roku na łamach magazynu „People” oświadczył, że jest gejem i od trzech lat żyje w związku z aktorem, Davidem Burtką. W 2010 roku parze urodziły się bliźniaki, Gideon Scott, i córka, Harper Grace które przyszły na świat dzięki matce zastępczej. W 2014 roku partnerzy zalegalizowali swój związek, biorąc ślub w Perugii.

Wybrana filmografia

  • 1988: Serce Clary – David Hart
  • 1988: Purpurowy pożeracz ludzi – Billy Johnson
  • 1988: Too Good to Be True – Danny Harland
  • 1989: Miasteczko Cold Sassy – Will Tweedy (narrator)
  • 1989: Rodzinne pojednanie – Lonnie Tibbetts
  • 1991: Obcy w rodzinie – Steve Thompson
  • 1993: W gniewie – Brian Hannigan
  • 1994: Snowbound: The Jim and Jennifer Stolpa Story – Jim Stolpa
  • 1995: Dziedzictwo grzechu – William Coit
  • 1995: Moja Antonia – Jimmy Burden
  • 1995: To nie nasz syn – Paul Kenneth Keller
  • 1995: Uwięziony na poddaszu – Edward Broder
  • 1995: Zwierzęcy pokój – Arnold Mosk
  • 1997: Żołnierze kosmosu – Carl Jenkins
  • 1998: Grzeszna propozycja – Roger Martin
  • 1998: Gwiazdkowy prezent – Will Martin
  • 1999: Joanna d’Arc – Król Karol
  • 2000: Układ prawie idealny – David
  • 2001: Ślubna suknia – Travis Cleveland
  • 2002: Hipnotyzer – Benjamin
  • 2002: Tajniak – Lance
  • 2004: O dwóch takich, co poszli w miasto – Neil Patrick Harris
  • 2005: Cudowna przemiana – Nathan Andrews
  • 2008: Dr Horrible's Sing Along Blog – dr Horrible
  • 2008: Harold i Kumar uciekają z Guantanamo – Neil Patrick Harris
  • 2010: Beastly – Will Fratalli
  • 2010: The Best & The Brightest – Jeff
  • 2011: Harold i Kumar: Spalone święta - Neil Patrick Harris
  • 2011: Muppety – Neil Patrick Harris
  • 2011: Smerfy – Patrick Winslow
  • 2012: American Pie: Zjazd absolwentów - Prezenter tanecznego programu
  • 2013: Smerfy 2 – Patrick Winslow
  • 2014: Zaginiona dziewczyna - Desi Collins

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 70 = 80

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: vagueonthehow