737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Marlon Brando życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Biografia i życiorys Marlona Brando

    Marlon Brando urodził się 3 kwietnia 1924 roku w Omaha. Amerykański aktor, którego debiut przypada na lata 50., znany jest z filmów, takich jak: Tramwaj zwany pożądaniem, Juliusz Cezar czy Viva Zapata!. Ogromną sławę przyniósł mu Don Vito Corleone, główny bohater kultowego Ojca Chrzestnego.

  2. Lata młodości

    Dzieciństwo Marlona Brando nie należało do łatwych. Jego rodzice często zmieniali miejsce zamieszkania, co znacząco utrudniało zawieranie przyjaźni, dlatego Marlon często czuł się samotny. Ponadto w domu były problemy z alkoholem. Niedopilnowany Brando zaczął się buntować, stroniąc od nauki i szkoły. Ojciec, aby zdyscyplinować syna, wysłał go do szkoły wojskowej w Minnesocie. Marlon jednak nie zagrzał tu długo miejsca – został wyrzucony za nieposłuszeństwo.

  3. Kariera

    W 1943 roku Marlon Brando wyjechał do Nowego Jorku, gdzie zaczął uczęszczać na warsztaty aktorskie. Rok później odniósł pierwszy sukces na Broadwayu w sztuce I remember Mama. Wtedy został dostrzeżony przez krytyków. Zaczął otrzymywać liczne propozycje ról. Skocznią do wielkiej kariery okazał się rola Stanleya Kowalskiego w Tramwaju zwanym pożądaniem, za którą został nominowany do Oscara.

    Marlon Brando dwa razy otrzymał statuetkę Oscara za najlepszego aktora pierwszoplanowego. W 1955 roku nagrodzono go za rolę w Na nabrzeżach, zaś w 1973 roku za Ojca Chrzestnego. Do ciekawostek należy to, że Marlon odmówił przyjęcia Oscara za rolę Don Vito Corleone (Ojciec Chrzestny), chcąc wyrazić w ten sposób solidarność z Indianami. Aktor sprzeciwiał się ich dyskryminacji oraz nieprawdziwemu przedstawianiu Indian w filmach hollywoodzkich.

  4. Kobiety i jedzenie

    Marlon Brando posiadał dwie słabości – kobiety i jedzenie. Oficjalnie aktor był żonaty trzy razy, lecz żadne z małżeństw nie zakończyło się sukcesem. Posiadał jedenaścioro dzieci, w tym troje adoptowanych. Jego hedonistyczny styl życia przyczynił się do licznych romansów oraz do poczęcia dzieci z nieprawego łoża.

    Drugą słabością Marlona było jedzenie. Jego złe nawyki żywieniowe, spożywanie śmieciowego jedzenia i licznych przekąsek doprowadziły do nadwagi, która utrudniała pracę na planie. Kilka miesięcy przed nowymi rolami filmowymi Brando miał przechodzić na dietę, próby te przeważnie kończyły się niepowodzeniem.

  5. Choroba i śmierć

    Marlon Brando chorował na zaawansowaną cukrzycę, pod koniec życia nie mógł samodzielnie chodzić, dlatego poruszał się głównie na wózku inwalidzkim. W 2003 roku u aktora wykryto poważną wadę serca. Marlon Brando zmarł 1 lipca 2004 roku w Los Angeles.

  6. Wybrana filmografia

    • 2001 Rozgrywka - Maximillian Beard
    • 1998 Łatwa forsa - Swede
    • 1997 Odważny - McCarthy
    • 1996 Wyspa doktora Moreau - Dr Moreau
    • 1994 Don Juan DeMarco - Dr Jack Mickler
    • 1992 Kolumb odkrywca - Tomas de Torquemada
    • 1990 Nowicjusz - Carmine Sabatini
    • 1989 Sucha biała pora - Ian McKenzie
    • 1980 Wzór - Adam Steiffel
    • 1979 Czas Apokalipsy - Pułkownik Walter E. Kurtz
    • 1978 Superman - Jor-El
    • 1976 Przełomy Missouri - Robert E. Lee Clayton
    • 1972 Ojciec chrzestny - Don Vito Corleone
    • 1972 Ostatnie tango w Paryżu - Paul
    • 1971 Koszmary - Peter Quint
    • 1968 The Night of the Following Day - Bud
    • 1967 Hrabina z Hongkongu - Ogden Mears
    • 1967 W zwierciadle złotego oka - Major Weldon Penderton
    • 1966 Obława - Szeryf Calder
    • 1964 Opowieść do poduszki - Freddy Benson
    • 1963 Spokojny Amerykanin - Harrison Carter MacWhite
    • 1962 Bunt na Bounty - Fletcher Christian
    • 1961 Dwa oblicza zemsty - Rio
    • 1959 Jak ptaki bez gniazd - Valentine "Snakeskin" Xavier
    • 1958 Młode lwy - Porucznik Christian Diestl
    • 1957 Sayonara - Major Lloyd Gruver
    • 1956 Herbaciarnia "Pod Księżycem" - Sakini
    • 1955 Faceci i laleczki - Sky Masterson
    • 1954 Desirée - Napoleon Bonaparte
    • 1954 Na nabrzeżach - Terry Malloy
    • 1953 Dziki - Johnny
    • 1953 Juliusz Cezar - Marek Antoniusz
    • 1952 Viva Zapata! - Emiliano Zapata
    • 1951 Tramwaj zwany pożądaniem - Stanley Kowalski
    • 1950 Pokłosie wojny - Ken Wilozek

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 15 = 19

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu pl.wikipedia.org. Autorem zdjęcia jest Havaa. Zdjęcie wykorzystano na podstawie licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.