1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Marcin Bosak życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Marcina Bosaka

Marcin Bosak jest polskim aktorem. Urodził się 9 września 1979 roku w Łodzi.

Wykształcenie

Jest absolwentem Akademii Teatralnej w Warszawie, którą ukończył w 2003 roku.

Kariera

Zaraz po ukończeniu studiów aktorskich zaczął pojawiać się w polskich serialach. Występował gościnnie w Na dobre i na złe i sitcomie Miodowe lata. Szerszej publiczności dał się poznać w 2003 roku, gdy dołączył do obsady telenoweli M jak miłość jako Kamil - przyjaciel Piotrka i Kingi Zduńskich. Na planie serialu pracował przez 3 lata, ale w 2019 roku powrócił do obsady w lubianej przez widzów roli. Występ w jednym z najpopularniejszych polskich seriali przyniósł Marcinowi rozpoznawalność i zapewnił szansę na kolejne angaże. W późniejszych latach Bosak zagrał także w serialach Glina, Pitbull, Londyńczycy, Nowa, Hotel 52Czas honoru oraz Kruk. Szepty słychać po zmroku.

Na dużym ekranie zadebiutował w 1995 roku w filmie Z piosenką na Belweder. Później skupił się bardziej na pracy telewizyjnej, nie przestając jednak pojawiać się w produkcjach pełnometrażowych. Najbardziej znane filmy z jego udziałem to: Mała wielka miłość, CiachoW ciemności80 milionów, Pokot i Polityka. Filmografia Bosaka doskonale pokazuje, że jest on aktorem bardzo wszechstronnym, potrafiącym się odnaleźć zarówno w rolach dramatycznych, jak i komediowych. W 2007 roku za rolę w filmie Autor wychodzi otrzymał nagrodę za najlepszą rolę męską podczas Europejskiego Tygodnia Filmowego Off/On. Cztery lata później był nominowany do Złotej Kaczki za rolę w filmie Prosto z nieba.

Równolegle do pracy na ekranie rozwijał swoją działalność sceniczną. W teatrze zasłynął dzięki występowi w sztuce Andrzeja Domalika na podstawie dzieła Mikołaja Gogola zatytułowanej Rewizor. W 2012 związał się z Teatrem Studio w Warszawie. Obecnie jest aktorem Teatru Dramatycznego w Warszawie oraz Nowego Teatru.

Życie prywatne

W latach 2002- 2018 był mężem aktorki, Moniki Pikuły. Mają wspólnie dwóch synów: Władysława i Jana. Związek ten nie przetrwał jednak próby czasu i para rozstała się. W 2018 roku Bosak zaczął spotykać się z aktorką Marią Dębska, którą poślubił dwa lata później. Małżonków dzieli różnica wieku wynosząca 12 lat.

Wybrana filmografia

  • 2004: Pręgi – uczestnik prywatki u Wojciecha
  • 2005: Rozdroże Cafe – ksiądz Andrzej
  • 2006: Tylko mnie kochaj – Antoni
  • 2008: Mała wielka miłość – Marcel
  • 2010: Ciacho – Krzyś
  • 2011: W ciemności – Janek Weiss
  • 2011: Prosto z nieba – mąż tłumaczki Olki
  • 2011: 80 milionów – Maks
  • 2017: Pokot – ksiądz Szelest
  • 2019: Polityka – Bankster
  • 2020: Banksterzy – Pawcio
  • 2020: Mistrz – Lagerführer

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

60 − 54 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: https://flickr.com/photos/[email protected]/