888 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Marcia Cross życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Marcii Cross

Marcia Cross jest amerykańską aktorką telewizyjną i filmową. Urodziła się 25 marca 1962 roku w Marlborough w stanie Massachusetts.

Wykształcenie

Jest absolwentką szkoły artystycznej Juilliard School w Nowym Jorku. W 1997 roku ukończyła Antioch University w Los Angeles, otrzymując tytuł magistra psychologii.

Kariera

Po ukończeniu studiów występowała na scenach teatralnych, a następnie po przyjeździe do Los Angeles zaczęła występować w serialach telewizyjnych. Rolą, dzięki której została zauważona i zapamiętana, okazała się rola psychodelicznej lekarki, Kimberly Shaw, w serialu Melrose Place. Początkowo pojawiała się w serialu jedynie gościnnie. Jednak producenci postanowili nie rezygnować z postaci Kimberly, dzięki czemu Marcia w 1992 roku dołączyła do stałej obsady. Cross zaczęła pojawiać się w innych serialach. Występowała gościnnie w takich produkcjach telewizyjnych, jak CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas, Spin City, Dotyk anioła czy Ally McBeal. Wystąpiła również w kilku filmach, między innymi, Żyjąc w strachu, Zawsze mów do widzenia, Czarnej komedii i The Wind Effect.

Gotowe na wszystko

Mimo, że Marcia była dosyć znaną aktorką, dopiero rok 2004 okazał się prawdziwym przełomem w jej karierze. Wtedy to dołączyła do obsady serialu Gotowe na wszystko. Produkcja okazała się prawdziwym hitem bijącym rekordy popularności na całym świecie, a Rola Bree Van De Kamp przyniosła aktorce rozpoznawalność, sympatię widzów oraz nominacje do prestiżowych nagród Emmy, Złotego Globu oraz Złotej Satelity.

Życie prywatne

W 2006 roku Marcia wyszła za mąż za Toma Mahoneya, z którym ma dwie córki, bliźniaczki Eden i Savannahę. W 2018 roku przyznała publicznie, że wygrała walkę z rakiem, z którym zmagała się przez bardzo długi czas.

Wybrana filmografia

  • 1968 Tylko jedno życie (One Life to Live) jako Cerise (1986) i jako Kate Sanders (1986–1987)
  • 1985 Brass jako Victoria Willis
  • 1986 Inny świat (Another World) jako Tanya
  • 1986 The Last Days of Frank and Jesse James jako Sarah Hite
  • 1986 George Washington II: The Forging of a Nation jako Anne Bingham
  • 1986 Pros & Cons jako Lynn Erskine
  • 1984 The Edge of Night jako Liz Correll
  • 1988 lmost Grown jako Lesley
  • 1990 Storm and Sorrow jako Marty Hoy
  • 1990 Zły wpływ (Bad Influence) jako Ruth Fielding
  • 1991–1992 Knots Landing jako Victoria Broyelard
  • 1994–1997 Melrose Place jako dr Kimberly Shaw Mancini
  • 1994 M.A.N.T.I.S. jako Carla
  • 1995 Mother’s Day jako Denise
  • 1996 Jej największe pragnienie (All She Wanted) jako Rachel Stockman
  • 1996 Kobiece perwersje (Female Perversions) jako Pani Stephens, matka Ewy
  • 1996 Always Say Goodbye jako Anne Kidwell
  • 1997 Do usług (Temporarily Yours)
  • 1998 Target Earth jako Karen Mackaphe
  • 2000 Czarna komedia (Dancing in September) jako Lydia Gleason
  • 2001 Żyjąc w strachu (Living in Fear) jako Rebecca Hausman
  • 2002 Eastwick jako Jane
  • 2002 Everwood jako dr Linda Abbott (2003–2004)
  • 2003 The Wind Effect jako Molly
  • 2004–2012 Gotowe na wszystko (Desperate Housewives) jako Bree Van De Kamp
  • 2009 Po prostu Peck jako Cheryl Peck

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

76 + = 79

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z www.pl.wikipedia.org. Jest na licencji Cretive Commons. Autorem jest Manfred Werner - Tsui.