1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Łukasz Simlat życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Łukasza Simlata

Łukasz Simlat jest polskim aktorem. Urodził się 11 grudnia 1977 roku w Sosnowcu.

Wykształcenie

Studiował w warszawskiej PWST, którą ukończył w 2000 roku.

Kariera

Przed kamerą zadebiutował w 2000 roku, występując w serialu Dom. Na dużym ekranie po raz pierwszy pojawił się w 2002 roku w sensacyjnych produkcjach Bez litości i Sfora. W kolejnych latach grywał drobne role w filmach i serialach. W 2004 roku wystąpił w komedii kryminalnej Vinci i Długim weekendzie. Pojawił się też gościnnie w serialu Oficer. W 2005 roku wcielił się w rolę homoseksualisty Arka w filmie Kochankowie z Marony. Jego kreacja została dostrzeżona przez twórców z branży i zaczął otrzymywać coraz więcej propozycji. Jeszcze w tym samym roku zagrał w Pitbullu, a niecały rok później w dramacie Wszyscy jesteśmy Chrystusami Marka Koterskiego.

W latach 2006-2007 grał główną rolę w serialu Królowie przedmieścia oraz dawał mniejsze lub gościnne występy w takich produkcjach, jak: Klinika samotnych serc, Kryminalni, Defekt, Apetyt na miłość, Prawo miasta czy Odwróceni. W 2008 roku można go było zobaczyć w Lekcjach pana Kuki, komedii romantycznej Nie kłam kochanie i Małej wielkiej miłości. W tym samym roku otrzymał rolę, która była przełomem w jego karierze i pozwoliła mu na pokazanie się szerszej widowni. W serialu komediowym BrzydUla wcielił się w rolę księgowego, Adama Turka. Kreacja ta, mimo że nie zawsze w pełni pozytywna, przyniosła Simlatowi dużą sympatię widzów i większą rozpoznawalność w naszym kraju. W kolejnych latach wcielał się głownie w role drugoplanowe. Filmografia tego aktora jest imponująca i powiększa się z każdym kolejnym rokiem.

W swojej karierze zagrał już wiele ciekawych, docenionych przez krytyków ról. Do najpopularniejszych produkcji kinowych z jego udziałem należą: Konwój, Kamerdyner oraz Boże Ciało. Reżyserzy zazwyczaj obsadzają go w dramatycznych, podejrzanych i tajemniczych rolach, ale aktor potrafi doskonale odnaleźć się także w repertuarze komediowym.

Za swoje role był wielokrotnie nagradzany. Dwukrotnie zdobył Złote Lwy na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni - w 2017 roku za rolę w filmie Amok oraz w 2016 za rolę w Zjednoczonych stanach miłości. Aktor zajmuje się również dubbingiem.

Na rok 2022 planowana jest premiera biograficznego filmu Broad Peak opowiadającego o jednej z największych tragedii w historii polskiego himalaizmu. Aktor wciela się tam w postać tragiczne wybitnego himalaisty Krzysztofa Wielickiego.

Życie prywatne

Simlat bardzo dba o swoją prywatność. W wywiadach skupia się zwykle na swojej pracy, mówi o aktorstwie, obecnych i przyszłych projektach. Nie wiadomo więc, jak wygląda jego życie prywatne ani czy jest z kimś związany. Aktor prowadzi swoje konto na Instagramie, jednak zdjęcia wrzuca tam zdecydowanie rzadko. Publikuje tam rzeczy związane z pracą, kulisami planów zdjęciowych oraz podróżami, których jest wielkim pasjonatem.

Wybrana filmografia

  • 2002: Sfora: Bez litości – Bakłan
  • 2003: Warszawa – Jacek
  • 2004: Vinci – Kudra
  • 2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami – ojciec Adasia
  • 2006: Mrok – Jacek
  • 2006: Statyści – Szymon
  • 2007: Hania – Wojtek
  • 2007: Lekcje pana Kuki – dresiarz
  • 2007: Pokój szybkich randek – Artur Wrzesiński, mąż Natalii
  • 2008: Wiosna 1941 – Władek Kowalski
  • 2008–2009, od 2020: BrzydUla – Adam Turek, księgowy
  • 2010: Matka Teresa od kotów – makler
  • 2010: Maraton tańca – Szymuś
  • 2010: Lincz – Dariusz Grad, brat Adama
  • 2011–2012: Bez tajemnic – Jacek Skotnicki
  • 2012: Trick – Robert
  • 2012: Paradoks – Roman Dworski
  • 2012: Krew z krwi – Stefan Kozłowski
  • 2013: Stacja Warszawa – Marcin Jeżewski
  • 2013: W imię... – Michał Raczewski
  • 2013: Drogówka – kierowca nissana
  • 2013: Bilet na Księżyc – pan Leszek
  • 2014: Zbliżenia – Jacek
  • 2018: Kamerdyner – Peter Schmidt
  • 2018: Fuga – Krzysztof Słowik
  • 2019: Boże Ciało – ksiądz Tomasz
  • 2019: (Nie)znajomi – Grzegorz
  • 2020: Broad Peak – Krzysztof Wielicki
  • 2021: Śniegu już nigdy nie będzie – mąż Wiki
  • 2021: Rojst'97 – Adam Mika

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

47 − 37 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta