884 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Joon-ho Bong życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

Życiorys i biografia Joon-ho Bonga

Joon-ho Bong przyszedł na świat 14 września 1969 r. w Korei Południowej. Jest reżyserem i scenarzystą filmowym. Za pracę nad filmem Parasite otrzymał Oscara w kategorii najlepszy reżyser, najlepszy scenariusz oryginalny (razem z Han Jin-won). Dodatkowo film zdobył Oscary dla najlepszego filmu oraz najlepszego filmu międzynarodowego. Tym samym Parasite został najbardziej docenionym filmem podczas 92. ceremonii wręczenia Oscarów. 

Praca reżysera

Ukończył Koreańska Akademię Sztuk Filmowych. Swoją przygodę z kinem rozpoczynał od reżyserii filmów krótkometrażowych. Z filmem fabularnym zmierzył się w 2000 r. Ukończył wtedy pracę nad Barking Dogs Never Bite. Jego kolejnym filmem był Memories of Murder (2003 r.) nagrodzony na MFF w San Sebastián.

Wśród jego najbardziej znanych filmów należy wymienić The Host z 2006 r. oraz Okja z 2017 r., za który zdobył Złotą Palmę na 70. MFF w Cannes.

W 2019 r. do kin trafił film Parasite, który przyniósł Joon-ho Bongowi prestiżowe nagrody i uznanie krytyków. Joon-ho Bong był reżyserem filmu, współproducentem, razem z Han Jin-won stworzył scenariusz. Parasite nagrodzono aż czterema Oscarami: za reżyserię, scenariusz oryginalny, dla najlepszego filmu oraz dla najlepszego filmu międzynarodowego. Wcześniej, nagrodzono go Złotym Globem dla najlepszej produkcji zagranicznej, Złotą Palmą i innymi 24 prestiżowymi nagrodami. Film łączy w sobie kilka gatunków, opowiada historię rodziny, która podstępem zatrudnia się u zamożnych przedstawicieli klasy wyższej. 

Życie prywatne

Wspiera działania Demokratycznej Partii Pracy w Korei Południowej. Jest żonaty. 

Wybrana filmografia

  • 2000: Szczekające psy nigdy nie gryzą (Barking Dogs Never Bite) - reżyser i scenarzysta
  • 2003: Zagadka zbrodni (Memories of Murde) - reżyser
  • 2005: Mroźne piekło - scenarzysta
  • 2006: The Host - reżyser i scenarzysta
  • 2008: Tokyo - reżyser i scenarzysta
  • 2009: Matka - reżyser i scenarzysta
  • 2013: Snowpiercer: Arka przyszłości - reżyser i scenarzysta
  • 2017: Okja - reżyser i scenarzysta
  • 2019: Parasite - reżyser i scenarzysta

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

35 − 30 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji Creative Commons Attribution 2.0 Generic. Autorem zdjęcia jest: Dick Thomas Johnson from Tokyo, Japan. Źródło: Okja - japońska premiera.