1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Joanna Brodzik życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Joanny Brodzik

Joanna Brodzik jest polską aktorką. Urodziła się 11 stycznia 1973 w Krośnie Odrzańskim.

Wykształcenie

W 1996 roku ukończyła studia na Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.

Kariera

Pierwsze kroki aktorskie stawiała na planach filmowych. Zadebiutowała rolami w filmach: Dzień wielkiej ryby oraz Dzieci i ryby. W 1998 roku początkująca aktorka dołączyła do obsady serialu Klan, gdzie grała przez ponad rok. W kolejnych latach grała między innymi w produkcjach: Złoto dezerterów, Dobra robota, Ogniem i mieczem i Córka konsula. Do 2000 roku Brodzik zagrała w takich produkcjach telewizyjnych jak: Gabinet terapii ogólnej, Gwiezdny pirat, Graczykowie oraz Świat według Kiepskich.

W 2002 roku nastąpił przełom w karierze Joanny. Stało się tak za sprawą angażu do serialu komediowego Kasia i Tomek, gdzie wcieliła się w tytułową rolę żeńską. Serial osiągnął wielki sukces i przyniósł występującym w nim aktorom rozpoznawalność i sympatię widzów. Za rolę Kasi Brodzik otrzymała nagrodę Wiktora. W 2005 roku aktorka dostała szansę zagrania kolejnej głównej roli w produkcji telewizyjnej - tym razem w serialu Magda M. Dzieło zdobyło jeszcze większą popularność niż Kasia i Tomek i uczyniło z Brodzik pierwszoligową aktorkę serialową w Polsce.

2007 rok to dla aktorki ważny moment z powodu wyróżnień i nagród, jakie otrzymała za swoją rolę w fabularnym dramacie Jasne błękitne okna. Za kreację Sigity Brodzik została uznana za najlepszą aktorkę w filmie fabularnym na Cieszyńskim Festiwalu Filmowym oraz otrzymała nagrodę dla najlepszej aktorki na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Madrycie.

W 2009 roku aktorka rozpoczęła pracę na planie serialu Dom nad rozlewiskiem, gdzie wcielała się w rolę Małgorzaty Jantar. W kolejnych latach pojawiły się kontynuacje serii: Miłość nad rozlewiskiemŻycie nad rozlewiskiemNad rozlewiskiem i Cisza nad rozlewiskiem - wszystkie z udziałem Brodzik.

Gwiazda jest również aktorką dubbingową, a także przez pewien czas realizowała się jako prowadząca programy telewizyjne. Prowadziła takie programy jak Dookoła siebie, Ona czyli ja, Brodzik od kuchni oraz Apetyt na miłość.

Życie prywatne

Od 2003 roku partnerem Brodzik jest aktor Paweł Wilczak, którego poznała na planie serialu Kasia i Tomek. Para ma wspólnie dwóch synów - bliźniaków: Jana i Franciszka. Przez lata ich związku media nieraz rozpisywały się o domniemanych rozstaniach i powrotach aktorów. Ci jednak chroniąc swojej prywatności, nigdy nie komentowali tych doniesień.

Wybrana filmografia

  • 1996: Dzień wielkiej ryby – Irena
  • 1998: Gabinet terapii ogólnej – Kobieta z kompleksami
  • 1999−2001: Graczykowie – Malinka Graczyk
  • 1999: Ogniem i mieczem – Panna młoda
  • 2001: Więzy krwi – Ewa Kocharska
  • 2002: Pianista – kobieta postrzelona w głowę
  • 2002–2003: Kasia i Tomek – Kasia
  • 2004: Nigdy w życiu! – Ula
  • 2005–2007: Magda M – Magda Miłowicz
  • 2006: Jasne błękitne okna – Sygita
  • 2009: Dom nad rozlewiskiem – Małgorzata Jantar
  • 2010: Miłość nad rozlewiskiem – Małgorzata Jantar
  • 2011: Życie nad rozlewiskiem – Małgorzata Jantar
  • 2012–2013: Nad rozlewiskiem – Małgorzata Jantar
  • 2014–2015: Cisza nad rozlewiskiem – Małgorzata Jantar
  • 2015: Nie rób scen – Anka
  • 2018: Pensjonat nad rozlewiskiem – Małgorzata Jantar
  • 2021: Receptura – matka Zosi

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 9 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta