1623 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ilona Ostrowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Ilony Ostrowskiej

Ilona Ostrowska jest polską aktorką. Urodziła 25 maja 1974 roku w Szczecinie.

Wykształcenie

W 1998 ukończyła filię wrocławską krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej.

Kariera teatralna

Swoją karierę aktorską zaczęła od gry na scenie, występując w Teatrze „Performer” w Zamościu. Po przeprowadzce do Wrocławia dostała angaż w Teatrze Polskim. W 2002 roku zaczęła współpracę z Teatrem Współczesnym w Warszawie, na deskach którego występowała przez 9 lat.

Serial i film

Na małym ekranie zadebiutowała w 1998 roku w serialu Życie jak poker. W tym samym roku zagrała w Teatrze Telewizji w sztuce Prawiek i inne czasy. W 2000 roku pierwszy raz pojawiła się na dużym ekranie, występując w filmie Bogusława Lindy pt. Sezon na leszcza. Kolejne filmy z jej udziałem to Głośniej od bomb, Cisza, Dzień świra, Tulipany czy Długi weekend. Pojawiła się także w serialach Na Wspólnej i M jak Miłość. Prawdziwy przełom w karierze młodej aktorki nadszedł w 2006 roku, kiedy to dołączyła do obsady serialu Ranczo. Ostrowska wcieliła się w główną postać kobiecą - Amerykankę polskiego pochodzenia. Jej kreacja została wyróżniona nominacją do Złotej Kaczki. Rola Lucy przyniosła jej popularność i sympatię widzów. Dała jej również możliwość występowania w wielu innych produkcjach, do których zaczęła być chętnie zapraszana przez twórców filmowych. Jeszcze w tym samym roku zagrała główną rolę w komedii Ile waży koń trojański?, za którą otrzymała drugą nominację do Złotej Kaczki. W 2009 roku wystąpiła w komedii Kołysanka, a rok później w Drodze do raju. Równocześnie do występów w filmach pełnometrażowych aktorka rozwijała swoją karierę telewizyjną. Wystąpiła w takich serialach jak: Szpilki na Giewoncie, Bez tajemnic, Misja Afganistan, Sama słodycz i Na krawędzi 2. Od 2015 roku, przez blisko pięć lat, wcielała się w postać adwokatki w Na dobre i na złe. Można ją było również oglądać w Kryminalnych, Hotelu 52 czy Prawie Agaty. W ostatnich latach pojawiła się też w znanych produkcjach filmowych takich jak 7 uczuć, Narzeczony na niby czy Swingersi oraz bijącym rekordy popularności serialu Ślepnąc od świateł.

W 2018 roku aktorka wzięła udział w 3. sezonie programu Agent – Gwiazdy, pod koniec którego okazało się, że to właśnie ona jest tytułowym agentem.

Życie prywatne

W 2004 roku Ostrowska wyszła za mąż za reżysera Jacka Borcucha. Mają wspólnie córkę Miłosławę. Niestety ich małżeństwo nie wytrzymało próby czasu i aktorzy rozwiedli się po 8 latach wspólnego życia. Niedługo potem aktorka związała się z Krzysztofem Garbaczewskim. Ten związek również się rozpadł. Obecnie partnerem Ilony jest basista Patryk Stawiński, z którym ma syna Gustawa.

Wybrana filmografia

  • 2001: Głośniej od bomb – Magda
  • 2001: Cisza – przyjaciółka Mimi
  • 2002: Dzień świra – pasażerka pociągu
  • 2003: Marcinelle – Mogile Ernesto
  • 2004: Tulipany – Ola, dziewczyna "Dzieciaka"
  • 2004: Długi weekend – żona wspólnika
  • 2004: Kryminalni – Skorupska
  • 2006: Samotność w sieci – żona Jacka
  • 2006–2009, 2011–2016: Ranczo – Lucy Wilska, żona Kusego
  • 2008: Ile waży koń trojański? – Zosia Albrecht-Radecka
  • 2009: Droga do raju – Ela Duszyńska
  • 2010: Kołysanka – Elżbieta Borowicz, redaktorka z TVP
  • 2012: Misja Afganistan – porucznik Justyna Winnicka, oficer TOC
  • 2015–2021: Na dobre i na złe – mecenas Kasia Smuda
  • 2018: Narzeczony na niby – kobieta w taksówce
  • 2018: 7 uczuć – wychowawczyni
  • 2018: Ślepnąc od świateł – Marta, była żona Mariusza
  • 2019: Interior – matka dziewczynki
  • 2020: Swingersi – Dorota
  • 2020: Będzie dobrze, kochanie – Lilka, matka Justyny
  • 2021: Osaczony – Anita

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

78 − = 72

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: https://flickr.com/photos/[email protected]/