664 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Dave Franco życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Dave'a Franco

    Dave Franco jest amerykańskim aktorem. Urodził się 12 czerwca 1985 roku w Palo Alto w Kalifornii.

  2. Rodzina

    Dave ma korzenie portugalsko-szwedzkie po ojcu i rosyjskie po matce. Dorastał wraz z dwójką starszych braci – Tomem i Jamesem, który również jest znanym aktorem.

  3. Początki kariery

    Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczął od niewielkich ról w serialach telewizyjnych – Siódme niebo, Do Not Disturb i Greek. Pierwszym filmem pełnometrażowym, w którym pojawił się Dave był dramat Gdy zgaśnie namiętność w 2007 roku i komedia Supersamiec. Następnie grywał mniejsze role w kilku produkcjach. W 2010 roku wystąpił w romantycznym filmie dramatycznym pt. Charlie St. Cloud. Rok później wystąpił w filmie Postrach nocy, gdzie zagrał przyjaciela głównego bohatera. W większych produkcjach zaczął pojawiać się od 2012 roku, kiedy to zagrał w filmie akcji 21 Jump Street. Wkrótce zaczęły pojawiać się coraz ciekawsze i większe role – w 2013 roku otrzymał szansę zagrania jednego z iluzjonistów uciekających przed agentem FBI w kryminale Iluzja. Dzięki tej roli aktor stał się bardziej rozpoznawalny i dała mu ona szansę na wyjście z cienia swojego starszego brata Jamesa, który w tym czasie był już jednym z pierwszoligowych aktorów Hollywood.

  4. Rozwój kariery

    W 2014 roku Dave zagrał w dwóch komediach: najpierw w drugiej części 21 Jump Street, pod tytułem 22 Jump Street, a następnie w Sąsiadach, gdzie wystąpił u boku Zaca Efrona. Dwa lata później zagrał w dwóch sequelach: Sąsiadach 2 i Iluzji 2. Za występ w kontynuacji Iluzji Franco otrzymał nominację do nagrody Teen Choice. W tym samym roku premierę miał też thriller Nerve, gdzie Dave zagrał główną rolę. W 2017 roku Franco pojawił się w dwóch produkcjach filmowych. Pierwsza z nich to Godzinki, a druga to głośnym dramat biograficzny Disaster Artist wyreżyserowany przez Jamesa Franco. Rok później zagrał w dramacie 6 balonów oraz nagrodzonym Oscarem filmie Gdyby ulica Beale umiała mówić w reżyserii Barry'ego Jenkinsa. Następnie pojawił się u boku Ryana Reynoldsa w produkcji Netflixa zatytułowanej 6 Underground oraz w dramacie wyreżyserowanym przez brata, Jamesa, pt. Zeroville.

  5. Życie prywatne i związki

    Dave niechętnie mówi o swoim życiu prywatnym i stara się oddzielać go od życia zawodowego. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ osoby bliskie sercu aktora również związane są z show biznesem. Żoną młodego Franco jest aktorka, Allison Brie. Para poznała się w 2011 roku podczas parady Mardi Grass w Nowym Orleanie. Do zaręczyn doszło w sierpniu 2015 roku, a już dwa lata później byli po ślubie. Zakochani wystąpili razem w dwóch filmach: Godzinkach oraz Disaster Artist. Dave nie ma swojego oficjalnego konta na Instagramie ani Twitterze.

  6. Wybrana filmografia

    • 2007: Gdy zgaśnie namiętność –Sam
    • 2008: Obywatel Milk –telefonujący
    • 2009: The Shortcut – Mark
    • 2009: A Fuchsia Elephant – Michael
    • 2010: Greenberg – Rich
    • 2010: Charlie St. Cloud – Sully
    • 2011: Postrach nocy – Mark
    • 2011: The Broken Tower – młody Hart Crane
    • 2011: Bad Meat –Tyler
    • 2012: Would You – Dave
    • 2012: 21 Jump Street – Eric Molson
    • 2013: Wiecznie żywy – Perry
    • 2013: Iluzja – Jack Wilder
    • 2014: 22 Jump Street – Eric Molson
    • 2014: Sąsiedzi – Pete
    • 2015: Niedokończony interes – Mike Pancake
    • 2016: Iluzja 2 – Jack Wilder
    • 2016: Sąsiedzi 2 – Pete
    • 2016 : Nerve – Ian/Sam
    • 2017: The Disaster Artist – Greg Sestero
    • 2018: Gdyby ulica Beale umiała mówić – Levy
    • 2019: 6 Underground – Sześć
    • 2019: Zeroville – Montgomery Clift

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

14 − 13 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest dominick D.