888 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Chris Hemsworth życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Chrisa Hemswortha

Chris Hemsworth jest australijskim aktorem. Urodził się 11 sierpnia 1983 roku w Melbourne.

Rodzina

Chris ma dwóch braci, starszego Luke'a i młodszego Liama, którzy także są aktorami.

Początki kariery

Karierę aktorską rozpoczął w 2004 roku, kiedy to jako Kim Hyde wystąpił w australijskiej operze mydlanej Zatoka serc, aby dołączyć do obsady serialu początkujący aktor przeniósł się do Sydney. Większą rolę dostał w thrillerze Wyspa Strachu, gdzie zagrał razem z Millą Jovovich. W tym samym roku zagrał w początkowych scenach filmu JJ Abramsa Star Trek. Kariera przystojnego australijskiego aktora rozwijała się bardzo szybko i w 2009 roku widzowie mogli oglądać w kolejnych produkcjach – Gotówce, która była hollywoodzkim debiutem wschodzącej gwiazdy i Domu w głębi lasu. Coraz bardziej znany w środowisku filmowym aktor nie musiał długo czekać na przełomową rolę.

Thor

W 2011 roku otrzymał szansę zagrania głównej roli w superprodukcji Thor, gdzie zagrał tytułowego bohatera. Po dużym sukcesie, jakim cieszył się film, Hemsworthowi po raz kolejny zaproponowano zagranie nordyckiego boga w filmowej produkcji Marvela The Avengers o drużynie superbohaterów zebranej, aby ochronić ludzkość przed zagładą. Aktor wcielił się w postać Thora jeszcze w kilku częściach serii z uniwersum Marvela, między innymi, Thor: Mroczny światAvengers: Czas UltronaDoktor StrangeThor: RagnarokAvengers: Wojna bez granic.

Rozwój kariery

Rola Thora otworzyła Hemsworthowi drogę do wielkiej kariery i sławy. Aktor zaczął otrzymywać coraz to większe i ciekawsze propozycje współpracy. Najbardziej znane filmy, w jakich zagrał to, między innymi: Wyścig, W samym sercu morza, Ghostbusters. Pogromcy duchów, Men in Black: International, Królewna Śnieżka oraz Łowca oraz Łowca i Królowa Lodu. Obecnie jest jednym z najbardziej znanych aktorów Hollywood. Media i fani doceniają nie tylko talent aktorski Chrisa, ale także jego urodę i atletyczną budowę. W 2014 roku magazyn „People” mianował go „Najseksowniejszym Mężczyzną Świata”, a w 2016 „Vanity Fair” określił go mianem najprzystojniejszego aktora.

Życie prywatne

W 2010 roku Chris poznał starszą o 7 lat aktorkę Elsę Pataky. Para po raz pierwszy pokazała się razem publicznie we wrześniu 2010 roku, a już trzy miesiące później wzięli ślub. W 2012 roku urodziła się ich córka India Rose, a dwa lata później bliźniaki: Tristan i Sasha. Choć do aktora wzdycha do wiele fanek, Hemsworth od lat jest w szczęśliwym związku małżeńskim i unika wszelkiego rodzaju skandali. Chris prowadzi oficjalne profile w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się z fanami wydarzeniami ze swojego życia zawodowego i prywatnego.

Wybrana filmografia

  • 2009: Star Trek – George Kirk
  • 2009: Wyspa strachu – Kale
  • 2010: Ca$h – Sam Phelan
  • 2011: Thor – Thor
  • 2011: Dom w głębi lasu – Curt
  • 2012: Avengers – Thor
  • 2012: Królewna Śnieżka i Łowca – Łowca
  • 2013: W ciemność: Star Trek – George Kirk
  • 2013: Wyścig – James Hunt
  • 2013: Thor: Mroczny świat – Thor
  • 2015: Avengers: Czas Ultrona –Thor
  • 2015: W samym sercu morza – Owen Chase
  • 2016: Łowca i Królowa Lodu – Łowca (Eryk)
  • 2016: Ghostbusters: Pogromcy duchów – Kevin
  • 2016: Doktor Strange – Thor
  • 2017: Thor: Ragnarok – Thor
  • 2018: 12 Strong – Mitch Nelson
  • 2018: Avengers: Wojna bez granic – Thor
  • 2018: Źle się dzieje w El Royale – Bill Lee
  • 2019: Avengers: Koniec gry – Thor
  • 2019: Men in Black: International – Agent H

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

7 + = 14

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Gage Skidmore.