1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Anna Guzik życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Anny Guzik

Anna Guzik jest polską aktorką. Urodziła się 15 sierpnia 1976 roku w Katowicach.

Wykształcenie

W 1999 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną we Wrocławiu.

Kariera

Pierwsze aktorskie kroki stawiała na deskach scenicznych. Zadebiutowała w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej w sztuce Czyż nie dobija się koni?. Za rolę Matty otrzymała w 2000 roku Laur Dembowskiego - nagrodę Związku Artystów Scen Polskich za debiut sceniczny. Po raz pierwszy przed kamerą wystąpiła w 1999 roku, wcielając się w rolę Marzeny w filmie Krugerandy. W 2002 roku aktorka została nagrodzona dyplomem Prezydenta Miasta Bielska-Białej za swoje osiągnięcia. Rok później zagrała Mariannę Wyspiańską w serialu komediowym Bao-Bab, czyli zielono mi.

Przełom w karierze młodej aktorki nadszedł w w 2004 roku, gdy dołączyła do obsady telenoweli Na wspólnej. Rola Żanety przyniosła jej ogólnopolską popularność i rozpoznawalność. Widzowie pokochali jej postać, a Guzik zaczęła zaliczać się do grona najbardziej lubianych polskich aktorek. Na planie serialu aktorka pracuje do dziś.

W 2006 roku otrzymała szansę zagrania tytułowej roli w serialu komediowym Hela w opałach. Kariera telewizyjna aktorki nabrała tempa, a ona sama zaczęła pojawiać się coraz częściej na srebrnym ekranie. Wystąpiła gościnnie w takich produkcjach jak: Kasia i Tomek, Król przedmieścia, Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście, Talki z resztą, Anioł Stróż, Kryminalni, Na dobre i na złe, Usta usta, Hotel 52 oraz Nie rób scen. W 2014 dołączyła do obsady Pierwszej miłości, w której grała ponad rok.

Na planie filmowym w trakcie swojej kariery gościła dużo rzadziej. Mogliśmy ją jednak oglądać w kilku pełnometrażowych produkcjach, takich jak: Benek, Senność, Mała wielka miłość, Agentki czy Miłość na wybiegu.

Inne działalności

Aktorka brała udział w wielu programach telewizyjnych. W 2006 roku uczestniczyła w szóstej edycji Tańca z gwiazdami, gdzie w parze z Łukaszem Czarneckim zajęła 1. miejsce. Pojawiła się też gościnnie w programie Jak oni śpiewają oraz wzięła udział w show Twoja twarz brzmi znajomo, gdzie zajęła ostatecznie 3. miejsce. W 2012 roku prowadziła program Zdrowie na widelcu, a następnie - Grzeszki na widelcu.

Życie prywatne

W 2013 roku wyszła za mąż za Wojciecha Tylkę. Para ma wspólnie trzy córki: bliźniaczki Ninę i Barbarę oraz Bognę.

Wybrana filmografia

  • 1999: Krugerandy – Marzena
  • 2002: M jak miłość – studentka
  • 2002: Król przedmieścia – Lubawa
  • 2003: Bao-Bab, czyli zielono mi – Marianna „Koniu” Wyspiańska
  • 2003: Ciało – siostra furtianka
  • 2004: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście – kandydatka na asystentkę
  • 2004: Talki z resztą – Donata
  • od 2004: Na Wspólnej – Żaneta Zięba
  • 2005: Klinika samotnych serc – Mirosława Stolarek
  • 2005: Anioł Stróż – Samanta
  • 2006: Na dobre i na złe – pacjentka Ciołek
  • 2006–2008: Hela w opałach – Helena Trojańska
  • 2007: Benek – wykładowczyni na kursie rzeźnictwa
  • 2008: Senność – żona sąsiada
  • 2008: Mała wielka miłość – Marianna
  • 2008: Magiczne drzewo – konduktorka
  • 2008: Agentki – Joanna Muzyka
  • 2009: Miłość na wybiegu – Barbara, szefowa konkurencyjnej agencji modelek
  • 2010: Ewa – Monika
  • 2010: Usta usta – Brygida
  • 2011: Hotel 52 – Ewa
  • 2012: Obława – tłumaczka
  • 2014–2015: Pierwsza miłość – Sylwia Danilewska
  • 2015: Nie rób scen – jako Patrycja
  • 2016: Ojciec Mateusz – Kornelia Maciejka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

62 + = 64

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta