899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Rupert Grint życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Ruperta Grinta

Rupert Grint jest brytyjskim aktorem filmowym. Urodził się 24 sierpnia 1988 roku w Stevenage.

Kariera aktorska

Już we wczesnym dzieciństwie brał udział w szkolnych przedstawieniach w ramach kółka dramatycznego. W 2001 roku został wybrany do odegrania roli najlepszego przyjaciela tytułowego bohatera w ekranizacji pierwszej części powieści J.K. Rowling Harry Potter i Kamień Filozoficzny. Właśnie to wydarzenie okazało się przełomem w karierze początkującego aktora. Seria 8 filmów okazała się wielkim sukcesem na całym świecie, a kolejne części serii przyniosły Rupertowi nie tylko popularność i rozpoznawalność, ale i fortunę. Aktor, tak jak jego koledzy z planu, dorastał na oczach widzów międzynarodowej produkcji. Po premierze ostatniej części Rupert wystąpił w kolejnych latach w kilku produkcjach filmowych i serialowych, jednak te ani nie odbiły się one szerokim echem, ani nie odniosły większych sukcesów. Grint zagrał także w sztukach teatralnych Mojo i It's Only a Play, z których druga wystawiana była na Broadwayu. W 2011 wystąpił w teledysku do piosenki Lego House Eda Sheerana.

Życie prywatne

Grint jest jednym z tych aktorów, którzy nie dzielą się szczegółami swojego życia prywatnego z mediami. Całkowicie zrezygnował z prowadzenia mediów społecznościowych, niewiele też wiadomo o jego życiu uczuciowym. W przeszłości spekulowano, że romansował z piosenkarką, Lily Allen. Od 2011 roku spotyka się z aktorką, Georgią Groome.

Wybrana filmografia

  • 2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny – Ron Weasley
  • 2002: Harry Potter i Komnata Tajemnic – Ron Weasley
  • 2002: Marzenia do spełnienia – Alan A. Allen
  • 2004: Harry Potter i więzień Azkabanu – Ron Weasley
  • 2005: Harry Potter i Czara Ognia – Ron Weasley
  • 2007: Harry Potter i Zakon Feniksa – Ron Weasley
  • 2006: Nauka jazdy – Ben
  • 2009: Harry Potter i Książę Półkrwi – Ron Weasley
  • 2009: Wybuchowy weekend – Malachy
  • 2009: Dziki cel – Tony
  • 2010: Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I – Ron Weasley
  • 2011: Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II – Ron Weasley
  • 2012: Śniegi wojny – Robert Smith
  • 2013: Charlie musi umrzeć – Carl
  • 2015: Kosmiczny przekręt – Johnny
  • 2017–: Urban Myths – August Kubizek
  • 2017–: Sick Note – Daniel Glass
  • 2017–: Przekręt – Charlie Cavendish
  • 2018–: A.B.C. – Inspektor Crome
  • 2019–: Servant – Julian Pearce

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

93 − = 88

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Paul Bird.