737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Robin Wright życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Robin Wright

    Robin Wright jest amerykańską aktorką filmową i telewizyjną. Urodziła się 8 kwietnia 1966 roku w Dallas.

  2. Początki kariery

    O tym, że chce zostać aktorką zdecydowała po ukończeniu szkoły średniej. Pierwszym występem na małym ekranie była niewielka rola w dwóch odcinkach serialu Żółta róża. Rok później dostała rolę w serialu Santa Barbara, która przyniosła jej sympatię widzów oraz trzykrotną nominację do nagrody Emmy. Na dużym ekranie zadebiutowała w komedii Obyczajówka w 1986 roku. Rozgłos przyniosła jej rola księżniczki Buttercup w kultowym filmie fantasy, Narzeczona dla księcia, za którą była nominowana nagrody Saturna. W 1994 roku otrzymała szansę zagrania w filmie Roberta Zemeckisa pt. Forrest Gump, gdzie stworzyła rolę Jenny, ukochanej tytułowego bohatera. Została za nią nominowana do Złotego Globu, Saturna i Screen Actors Guild Award. Występ filmie, który dzisiaj uznawany jest za klasykę kinematografii przyniósł jej światową popularność i otworzył drogę do kolejnych propozycji filmowych i wielkiej kariery.

  3. Rozwój kariery

    W roku 1996 zagrała tytułową rolę tytułową w ekranizacji powieści Daniela Defoe Moll Flanders. Rok później wystąpiła w komediodramacie Jak jej nie kochać, u boku Seana Penna i Johna Travolty. W kolejnych latach pojawiała się w takich produkcjach jak: List w butelce, Niezniszczalny, Obietnica. W 2002 roku Wright dołączyła do żeńskiej obsady dramatu Biały oleander. Potem zagrała w filmach takich jak: Zakochany Nowy Jork, Dziewczyna z tatuażem, Iluminacja, Idealne matki czy Bardzo poszukiwany człowiek. Dorobek filmowy aktorki jest imponujący, zwłaszcza, że prawie zawsze wciela się w znaczące i ważne role. Znana jest z tego, że w jej wykonaniu nawet role drugoplanowe stają się jasnymi i wybijającymi się punktami w fabule. Aktorka wciąż pracuje na najwyższych obrotach. W 2015 roku Wright wystąpiła w dramacie Everest, a dwa lata później w filmie sci-fi Blade Runner 2049 i ekranizacji komiksu o superbohaterce, Wonder Woman.

  4. Claire Underwood

    Za najlepszą rolę aktorki uznaje się jej kreację w serialu House of Cards, w którym partneruje Kevinowi Spacey'owi. Wright gra lojalną żonę ambitnego polityka, która ucieka się do manipulacji i działań nieetycznych, aby osiągnąć swój cel. Rola ta przyniosła Robin Wright nagrodę Złotego Globu za najlepszą pierwszoplanową rolę kobiecą w serialu dramatycznym oraz nagrodę Satellite.

  5. Walka o równość płac

    Nie jest tajemnicą, że w przemyśle filmowym często za dokładnie tę samą pracę ciągle lepiej płaci się mężczyznom. Wright należy do niewielkiej grupki aktorek, które głośno i prosto z mostu mówią o konieczności walki o równość płac niezależnie od płci. W 2016 roku aktorka zażądała od producentów House of Cards równego traktowania pod względem finansowym z jej serialowym partnerem, Kevinem Spacey'em. Uznała, że ma do tego prawo, ponieważ grana przez nią postać Claire Underwood jest równie popularna, co grana przez Kevina Spacey'a postać bezwzględnego polityka.

  6. Życie prywatne

    W latach 1986–1988 mężem aktorki był aktor Dane Witherspoon. Od 1990 roku spotykała się z Seanem Pennem, za którego wyszła siedem lat później. Małżeństwo współpracowało również na polu zawodowym. Zagrali wspólnie, między innymi, w filmach Jak jej nie kochać i Cena miłości. Wright była też gwiazdą wyreżyserowanych przez Penna filmów: Obsesji i Obietnicy. Mają wspólnie dwoje dzieci: córkę Dylan Frances i syna Hoppera Jacka. Burzliwe małżeństwo pełne rozstań i powrotów nie przetrwało jednak próby czasu i w 2010 roku aktorzy rozwiedli się. Media podają, że powodem rozpadu małżeństwa był romans Penna z piosenkarką country, Jewel. Kolejnym wybrankiem Robin był aktor Ben Foster, z którym była w związku przez trzy lata. W 2015 roku para rozstała się. W 2018 roku Robin Wright wyszła za mąż po raz trzeci, a ukochanym aktorki jest 13 lat od niej młodszy Clement Giraudet, menadżer domu mody Yves Saint Laurent.

  7. Wybrana filmografia

    • 1986: Obyczajówka – Lori Stanton
    • 1987: Narzeczona dla księcia – księżniczka Buttercup
    • 1990: Numerek na boku – Sara/Loon
    • 1990: Stan łaski – Kathleen Flannery
    • 1992: Wędrowna trupa – Tara Maguire
    • 1994: Forrest Gump – Jennifer Curan-Gump
    • 1995: Obsesja – Jojo
    • 1997: Cena miłości – Hedda Amerson
    • 1999: List w butelce – Theresa Osborne
    • 2000: Jak zabić psa sąsiada? – jako Melanie McGowan
    • 2000: Niezniszczalny – Audrey Dunn
    • 2001: Ostatni bastion – córka generała
    • 2002: Biały oleander – Starr Thomas
    • 2004: Dom na krańcu świata – Clare
    • 2005: Dziewięć kobiet – Diana
    • 2006: Rozstania i powroty – Liv
    • 2008: Co jest grane? – Kelly
    • 2008: Zakochany Nowy Jork – Anna
    • 2011: Dziewczyna z tatuażem –Erika Berger
    • 2013–2018: House of Cards – Claire Underwood
    • 2013: Idealne matki – Roz
    • 2014: Bardzo poszukiwany człowiek – Martha Sullivan
    • 2015: Everest – Peach Weathers
    • 2017: Wonder Woman – Antiope
    • 2020: Wonder Woman 1984 – Antiope

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

7 + 1 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Georges Biard.